Работодателите във Варненско все по-активни
Работодателите във Варненско все по-активни / sxc.hu, архив

В икономически план във Варна има раздвижване. Заключението направи шефът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков на базата на данни за устроените на работа през летните месеци. Само през август са наети 1246 безработни – с 300 повече в сравнение със същия месец на миналата година. Ръст има и в броя на заявените работни места за периода.  Само през юни, юли и август са  открити около 1000, което говори за по-голяма активност от страна на работодателите, коментира Начков.

6,2 % е нивото на безработица във Варненска област през предходния месец – с 0,8 пункта по-ниско спрямо същия месец на 2012-та. Лицата без препитание в морската столица са 3,5 на сто, при 4,3 през изминалата година. Най-висока в цялата област е безработицата във Вълчи дол – над 21 процента.

За момента във Варненско няма индикации за масови уволнения, увери шефът на Службата по заетостта. Около 320 души от цяла Североизточна България са били съкратени в края на август. Те са били работници на фирма подизпълнител на „Е. ОН“, но след придобиването на компанията от „Енерго-Про“  договорът е бил прекратен. Голяма част от служителите, които са от Добрич, Варна и Шумен, вече са преназначени в енергоразпределителното дружество.