Янко Станев: Няма как да работя срещу Реформаторския блок, защото не мога да работя срещу себе си
Янко Станев: Няма как да работя срещу Реформаторския блок, защото не мога да работя срещу себе си / Дарик Варна
Янко Станев: Няма как да работя срещу Реформаторския блок, защото не мога да работя срещу себе си
77997
Янко Станев: Няма как да работя срещу Реформаторския блок, защото не мога да работя срещу себе си
  • Янко Станев: Няма как да работя срещу Реформаторския блок, защото не мога да работя срещу себе си

„Явно СДС не е в клинична смърт или някой се страхува да не би СДС да излезе от състоянието, в което е. Това заяви в предаването „Зала Пленарна" на Дарик Варна Янко Станев, зам.-председател на Общинския съвет и отскоро председател на варненската организация на СДС. Той бе категоричен, че няма как да работи срещу Реформаторския блок, защото не може да работи срещу себе си, тъй като СДС е част от Блока.

Станев оприличи състоянието на СДС до момента на „компютърна игра". Като своя основна задача начело на градската структура той посочи: „ Да подготвя хората, които да могат да ръководят партията". Той прогнозира, че в следващите месеци членската маса на СДС ще нараства, а на местните избори ще стане ясно, че партията има потенциал

Станев заяви, че конференцията, на която бе избран, не е била организирана от него, а от националното ръководство на СДС. По думите му, тя се е провела под наблюдението на изпратените от централата на партията хора.

„Трудно ми е да използвам адреналина от всяка една конференция или адреналина от недоволството от всеки един избор в посока на деструкция или агресия. Отдавна съм се научил, че това не е правилно", сподели новият варненски лидер на СДС. Според него истината е във фактите и документите, а е не в твърденията, които се хвърлят в пространството.

„Несериозно е да се твърди, че изборът ми за председател на СДС-Варна е начало на края на Реформаторския блок", каза Янко Станев. „Все едно вкъщи да ме изпратят до купя яйца и сирене, а аз да се върна с хляб и кренвирши. И това да е краят на семейството ми. Толкова е несериозно".

Обявеното намерение на бившия варненски кмет Христо Кирчев да напусне СДС след избора на Станев, новият градски лидер на сините оцени като контрапродуктивно.

„Христо Кирчев напусна СДС още когато сключи сделка да стане консул в САЩ и се отказа да се кандидатира за трети мандат през 1999 г. Надежда Михайлова и Иван Костов го отказаха, като му обещаха да отиде консул. Разбира се, че го излъгаха. Аз затова смятам, че тези хора, които напуснаха СДС, са в основата не само на загубите на СДС, а и на обществото", коментира Станев. „Ако Кирчев не се беше отказал тогава от кандидатурата си за кмет, то тогава нямаше да я има ерата на Добрин Митев и добринмитевчетата, а СДС във Варна все още щеше да бъде водеща сила".

Като легенда на ниско ниво Станев определи твърденията, че са го изключили от ДПС заради Кирил Йорданов. „Винаги съм казвал, че ДПС е турското СДС. Четете програмите на двете партии и гледайте какво е", сподели Станев. По думите му тези, които са го изключили от ДПС, „са довели партията до степен на човешка изолация на всички нива."

Коментирането на други партии не е белег на висока политическа култура. А партиите не са място за лично отношение, смята Станев.

Целият разговор е в звуковия файл.