Провадийските солници водят в класацията Чудесата на България
Провадийските солници водят в класацията Чудесата на България / снимки: bgchudesa.com

Най-старият солодобивен център в Европа - Провадия-Солницата, води във временното класиране в националното гласуване за Чудесата на България. От старта на кампанията на 2 август Провадийските солници събират 33% от вота, пред Долината на тракийските царе с 26%, съкровището от Свещари, колесницата от Караново и Цари Мали град край Белчин с по 6 на сто от гласовете.

Чудесата на България е инициатива на вестник „Стандарт" за популяризиране на българските забележителности, подпомагане на археологическите разкопки и спомагане за превръщането им в обекти от нови туристически маршрути. Чрез електронно гласуване ще бъдат определени 10-те обекта на годината.

В класацията може да се гласува за общо 50 големи открития, направени в периода 2000-2013 г. Обектите, находките и съкровищата са предложени от ръководителите на археологически екипи, директорите на музеи, експерти в общините и министерствата.

В битката за десетте чудеса на хилядолетието влизат Неолитната дама Тодорка от врачанското с. Оходен, уникалните стенописи в Александровската гробница, големите открития на археолозите в Долината на тракийските царе, тракийските светилища Перперикон и Татул. Във вота участват мощите на св. Йоан Кръстител, античният храм на Кибела в Балчик, находките в крепостите Акра и др.

Варненска област е представена в класацията с общо 4 забележителности. Останалите са крепостта Овеч в Провадия, крепостта на нос Свети Атанас край Бяла и средновековният град Кастрици в резиденция Евксиноград.

Провадийските солници водят в класацията Чудесата на България
netinfo

Античното селище и късноантична крепост на нос Свети Атанас (на снимката горе) представлява комплекс от три сгради с различна функционална характеристика - баптистерий, винарна и базилика. Обектът и неговите подобекти представляват културно-историческа забележителност, която напоследък привлича все повече посетители.

Кастрици (на снимката долу) е един от малкото запазени средновековни градове в България, автентични калдъръмени улици, запазени стени на древни къщи с покриви от дърво. Това е сигурно единственият археологически обект, където не е стъпвал иманярски крак и не се краде, защото съкровището е на територията на резиденция Евксиноград и се пази зорко от НСО.

Провадийските солници водят в класацията Чудесата на България
netinfo

Гласуването ще премине в два тура - до септември ще се гласува за топ 20 на обектите, а до октомври - за топ 10. Резултатите ще бъдат обявени официално на специална церемония.

Глас за някоя от забележителностите можете да дадете тук.