Проблеми с тока във Варна - обобщение
Проблеми с тока във Варна - обобщение / netinfo
Почти цяла Варна остана без ток за половин час снощи между 21:30 и 22:00 часа.В рамките на 3 дни това е втората голяма електроавария в града.

От Независимия синдикат на енергетиците в България са на мнение, че причината за снощното прекъсване на електричеството е заради авария в ТЕЦ Варна. Неговият шеф обаче твърди, че причината за изключването на тока е заради късо съединение в открита разпределителна уредба, която се оперира от НЕК, а не от теца Председателят на синдиката на енергетиците Даниела Янева коментира за Дарик, че снощната авария е реално отражение на проблемите, пред които е изправено Електроразпределителното дружество и неговите собственици. Според нея липсата на профилактика и поддръжка, недостигът на хора и неправилната политика на E. ON, собственик на “Електроразпределение” Варна, са довели до поредната авария.

От Националната лига на потребителите пък обявиха, че ще заведат съдебен иск срещу електроразпределителното дружество заради некачествения ток в редица варненски квартали. Адвокатът на потребителите във варненските села обяви, че вече е готова съдебно-техническата експертиза от замерванията на тока в 72 села. Резултатите са показали слабо електроподаване, на места до 163 волта на домакинство.

Извадка от годишния счетоводен отчет на "Електроразпределение" Варна за миналата година ще изпратят на главния прокурор представителите на Лигата на потребителите и Независимата федерация на енергетиците на България към КНСБ.