Природозащитници скочиха срещу ферма за норки във Варненско
Природозащитници скочиха срещу ферма за норки във Варненско / netinfo

В аксаковското село Любен Каравелово от няколко години функционира ферма за норки. Това разкриха от „Анимал хоуп" Варна, които се обявиха срещу развъждането на дребните бозайници и убиването им заради ценните кожи.

„Каквото и да си говорим, норките не са ферма като всички останали, те не се отглеждат за препитание на хората, а за лукса на богатите. Норките не живеят прекрасно и не умират хуманно... те просто живеят в своя малък ад, докато не попаднат в барабаните на машините и не бъдат нанизани на стърчащите железа, които трябва да ги одерат в съня им... и след това малките им телца да бъдат изхвърлени като ненужни...", се отбелязва в протестно писмо на природозащитната организация.

Недоволството на организацията е подкрепено със създаване на петиция в интернет срещу функционирането на фермата в Любен Каравелово. Подкрепа за колективната молба само за десетина дни след създаването й са заявили над 800 души.

„Проблемът е, че фермата съществува", коментира за Дарик Светла Димитрова от „Анимал хоуп" Варна. Според нея трудно може да се каже дали животните там се умъртвяват хуманно.

Природозащитници скочиха срещу ферма за норки във Варненско
netinfo

Фермата за норки в Любен Каравелово е регистрирана съгласно българското и европейското законодателство и работи, спазвайки всички правила. Проверява се регулярно и никога там не са констатирани някакви нарушения, обяви д-р Даниел Денев, началник отдел "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Капацитетът на фермата е 1500 животни. Отглеждат се норки от специализиран хибриден вид, които не са нито диви животни, нито застрашен вид. Евтаназирането им става чрез задушаване с газ. Методът е разрешен от европейското законодателство, обясни д-р Денев.

За никой в Любен Каравелово не е тайна, че в селото се отглеждат норки. Двама-трима местни дори работят там, сподели кметът Иван Димитров. Никой от съселяните му не е негодувал срещу фермата за развъждане на дребните бозайници с ценна кожа. Досега не се е случвало и някой от бозайниците да избяга от фермата.

До края на седмицата от „Анимал хоуп" възнамеряват да подадат искане до Областната дирекция по безопасност на храните за организиране на съвместна проверка във фермата. Целта на природозащитниците е да видят на място как се отглеждат животните.

Природозащитните смятат, че в региона има още една ферма за норки. За това говори фактът, че шуменска фирма, оперираща в село Радко Димитриево, има регистрирани 3 превозни средства с капацитет за общо 5000 норки, според Регистъра на издадените лицензи за превоз на животни за продължителни пътувания.

Според „Анимал хоуп", интересът към развиване на ферми за дребните бозайници с ценна кожа напоследък се увеличава, като се превръща в новия кървав бизнес на България. „Явно това ще бъде някакъв нов бизнес, защото информацията, която получих от София, е, че има множество заявления, подадени от фирми и частни лица, за създаване на ферми за норки", добави Светла Димитрова.

Норките са дребни хищници от семейство Порови. Наричат ги „санитари", защото се хранят с останки от птици, риби и др. Биват два основни вида. Защитен вид е европейската норка, мъжките на която достигат 43 см и тегло до 700 грама. Обитава водоемите, реки и крайбрежия на езера. Обитавала е Европа (без южните части и Скандинавието). В момента обитава около 1/5 от предишната си територия, основно в Русия. Според Уикипедия, преди няколко години представители на този вид са били забелязани и във Варна.

Американската норка (наричана още визон) външно прилича на европейската, но има по големи размери - дължина на тялото до 50 см и тегло до 2 кг.Среща се в Северна Америка, но е аклиматизирана и на територията на бившия СССР и Северна Европа.