Природозащитници излизат на пореден протест
Природозащитници излизат на пореден протест / netinfo

"Долу ръцете от природата". Под този надслов довечера във Варна ще се проведе поредният протест на природозащитници. Протестиращите ще се съберат в 18 часа на „Червения" площад, след което ще проведат шествие с маршрут Икономическия университет - площад „Севастопол" - театър "Стоян Бъчваров".

"Ще протестираме, защото продължава нищо да не се случва! Всъщност случва се. Уж спряха строежа на Иракли, но непрекъснато получаваме сигнали, че там продължава да се строи, а и спирането е само докато отстранят нарушенията. Какво като се откриха злоупотреби и инвеститорът е некоректен. Строежът най-вероятно ще продължи. Вече шеста година държавата отказва категорично да защити един от символите на гражданското общество. Нима се надяват будните граждани да изчезнат?", отбелязват организаторите. 

Организацията върви във Facebook. Паралелен протест ще има и в София.

Организаторите на шествията припомнят и исканията си - неотложно и ясно да се гарантира дългосрочно защитата и опазването на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро, Крапец, Поморие, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла" и резерват „Ропотамо") в парк "Българско Черноморие".

Протестът на природозащитниците е трети за Варна само в рамките на две седмици. В защита на Морската градина и плажа Иракли варненци излязоха на протест на 14 и 17 януари.