Преизбраха съдия Ерна Якова за председател на Варненския районен съд
Преизбраха съдия Ерна Якова за председател на Варненския районен съд / Dariknews.bg

Висшият съдебен съвет преизбра Ерна Якова-Павлова за председател на Варненския районен съд. Съдия Павлова беше избрана с 16 гласа „за”, 1 „против” и 2 „въздържал се”. Ерна Павлова има над 10 години юридически стаж във Варненския Районен съд като съдия, заместник-председател и председател на съда. Била е хоноруван асистент във ВСУ „Черноризец Храбър“ по наказателно-процесуално право.

В изслушването си пред членовете на Висшия съдебен съвет, съдия Павлова е заявила, че концепцията й цели продължаване утвърждаването на ясни и открити политики за планиране и управление в институцията, прилагане на мерки за надграждане на прилаганите добри практики и постигане на тяхната устойчивост, в условията на отчетност и публичност.

Тя е отчела достиженията в сегашния си мандат, сред които достигането на 87% изпълнение на 24 стандарта за качество приети от ВСС като препоръчителни за всички съдилища, участието на Районен съд – Варна в проектите „Усъвършенстване на работните процеси в съда“, реализиран с подкрепата на Сдружение „Програма за развитие на съдебната система“ и осъществяване наблюдение на правораздавателната дейност на съда от Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда.

Плюс за кандидатурата на Ерна Павлова е бил фактът, че Варненският районен съд е включен с примери за добри съдебни практики в Сборник с добри примери и практики от българските съдилища, издаден и разпространен от „Програма за развитие на съдебната система“.

Институционално развитие, укрепване на административния капацитет, публичност и прозрачност са трите приоритетни области, към които са насочени целите и мерките за развитие в Концепцията на съдия Павлова. Предвидените основни дейности са свързани с осъществяване на текущ анализ на законодателството и даване на становища по проекти на нормативни актове, поддържане и доизграждане на системата за финансово управление и контрол, разширяване на контактите с организации и институции за извършване на външен мониторинг на административните процедури и качеството на обслужване на гражданите, за идентифициране на проблеми и оптимизиране на работните процеси.

Сред предвидените мерки са: ежемесечен анализ по отделения на ревизираните и върнатите от горни инстанции актове; провеждане на периодични общи събрания на съдиите от съответното отделение със съдиите, разглеждащи дела от същата материя във въззивната и касационна инстанция; ежемесечен контрол на гражданските и наказателни дела, по които не са предприети процесуални действия след образуването им и доразвиване на деловодната програма с цел автоматизиране на процеса за проследяване на този индикатор; ежемесечно проследяване на приключилите граждански и наказателни дела, по отношение на които актовете са изготвени след законоустановените срокове; съвместно с Окръжен съд – Варна, създаване на условия за електронен обмен на досъдебните производства между прокуратурите и съдилищата от съдебния район; предприемане на съвместни действия с Адвокатска колегия – Варна за насърчаване на адвокатите за използване на възможността по ГПК за връчване на съобщения по електронен път; разработване на ефикасен механизъм за известяване на страните по делата за редовността на призоваването или за постъпили молби за отлагане на производството; създаване на условия за специализация на съдиите; обучение на новоизбраните съдебни заседатели; доразвиване на интернет страницата на съда, участие в разработване на единна медийна стратегия за съдебния район на Окръжен съд-Варна.