Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов: Ще повишим авторитета на институцията
Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов: Ще повишим авторитета на институцията / ГЕРБ Варна
Председателят на новия Общински съвет Тодор Балабанов: Ще повишим авторитета на институцията
83019
Председателят на новия Общински съвет Тодор Балабанов: Ще повишим авторитета на институцията
  • Председателят на новия Общински съвет Тодор Балабанов: Ще повишим авторитета на институцията

Продължаване на високите темпове на развитие, наложени през последните 2 години, както и подобряване авторитета на местния парламент чрез вземане на правилни решения. Това ще бъдат основните приоритети в дейността на новия Общински съвет, които очерта в предаването на Дарик Варна "Зала пленарна" председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Той оцени настоящия авторитет на институцията с „добър 4“ и увери, че ще положи усилия тя да се повиши до максималната.

Най-важно за момента е приемането на актуализацията и изпълнението на бюджета, които трябва да се разгледат до 31 декември, обясни Балабанов.

Председателят на Общинския съвет не предвижда промени в правилника за дейността му, тъй като смята, че не е налице необходимост за това. Ще се запазят глобите за съветници, които не се явяват на заседания без уважителна причина. По отношение на идеята общинарите да се откажат от заплатите си Балабанов е на мнение, че всеки сам трябва да вземе такова решение в полза на някаква добра кауза, но не е нужно това да се афишира.

За момента в Общинския съвет има регистрирани четири групи – ГЕРБ с 22-ма съветника, Реформаторският блок и БСП с по петима представители и новата група „Граждани и експерти и СДС“ - с четирима.

„Останалите се водят общински съветници – нищо повече и нищо по-малко. Групата не дава кой знае какви преимущества“, обясни Балабанов и допълни, че по правилник могат да бъдат избирани още зам.-председатели, като не е задължително предложенията да постъпват от група.

Той не се ангажира с прогноза дали Чавдар Трифонов и Божидар Чапаров, които напуснаха групите си и станаха независими, ще бъдат последвани от други техни колеги.

БСП останаха без зам.-председателско място, тъй като не пожелаха да имат собствена номинация, добави Балабанов. Той коментира, че към момента няма ясно изразено мнозинство, както и реална опозиция.

„На този етап имаме широка подкрепа, което пролича от гласуванията на последното заседание. Голяма част от председателите на комисии бяха избрани с мнозинство от близо 40 гласа. Това означава, че сме подкрепени от повече формации. Все още не сме започнали работа по същество, затова не мога да кажа, че има реална опозиция. Но се надявам да има, тъй като тя е полезна“, заяви председателят на местния парламент.

Той заяви, че изборът на председатели на комисии е основан на техния опит и професионализъм и увери, че всеки един, избран да ръководи съответната комисия, ще се справи със задачата и ще оправдае гласуваното доверие.

Комисиите "Обществен ред и сигурност", "Правна", "Приватизация и следприватизационен контрол" и "Предотвратяване конфликт на интереси", които останаха несформирани заради липса на желаещи, са важни и трябва да бъдат попълнени, посочи председателят на местния парламент. В случай, че не бъдат подадени заявления за включване в тях, ще се мисли за обединяването им и поемането на функциите им от други комисии.

Целият разговор е в аудиозоната.