Правителството дава милиони за нови детски градини във Варна
Правителството дава милиони за нови детски градини във Варна / Дарик Варна, архив

Правителството предостави на общините Варна, Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, Столична община и Стара Загора 30 млн. лв. от централния бюджет за основен ремонт и изграждане на детски ясли и детски градини. Това решиха министрите на днешното си редовно заседание, съобщиха от правителствената пресслужба.

С тези средства се цели преодоляване на проблемите в общини с недостиг на свободни места в детските заведения във връзка с въвеждането на задължителното обучение на пет- и шестгодишните деца. Не се уточнява обаче колко пари ще получи всеки от споменатите градове.

С друго свое решение Министерският съвет промени от публична в частна държавна собственост статута на спортен комплекс „Черно море" и учреди безвъзмездно право на ползване върху него за срок от 10 години на местното Сдружение на спортни клубове „Черно море". Решението на правителството е свързано с реализацията на инвестиционна програма на сдружението за изграждането на изцяло нова многофункционална спортна база.

Друг имот във Варна - сутеренът на СОУ „Елин Пелин", беше предоставен безвъзмездно на Общината. Сутеренът, ползван преди години като скривалище, ще бъде превърнат в специализиран кабинет за провеждане на извънкласни форми на занимания, свързани с подготовката на учениците за действия при бедствия и кризи, спазване на Закона за движение по пътищата, превенция на детската престъпност.