Повече пари за култура през тази година
Повече пари за култура през тази година / Дарик Варна, архив

С 22 процента повече ще бъдат парите за култура през тази година в сравнение с миналата, решиха съветниците от ресорната комисия. В бюджета за 2014-та за това перо са заложени 13, 314 млн. лв.

За рекламни кампании и подготовка на следващия етап в кандидатурата на Варна за културна европейска столица са заделени 500 хил. лв. 645 хил. лв. ще отидат за международни фестивали, организирани от общината, а 400 хиляди - за чествания на национални и градски празници.

Със 150 хил. лв. ще бъде подпомогнато изграждането на храма "Св. Прокопий Варненски", а за музеи и галерии са предвидени 1, 156 млн. лв. За ремонти на читалища са предвидени 865 хил. лв. За функция "Оркестри и ансамбли" са разчетени 164 хил. лв.

Съветниците подкрепиха идеята да се създаде фонд "Култура", който да обедини всички продукции, представени от външни организации. Стартовата сума за неговото учредяване е 895 хил. лв, а председателят на Общинския съвет ще отговаря за организацията по разработване на стратегия за култура 2015 - 2020 година.

За провеждането на събития на сцена "Раковина" са отпуснати 40 хил. лв. Общината ще подпомогне със 100 хил. лв. закупуването на гориво за културните институции в града.

Съветниците излязоха с препоръка за по-активно насърчаване на гражданите да участват в процеса на кандидатстването на Варна за европейска културна столица.