/ ThinkStock/Getty Images
Има внос на замразено агнешко от Нова Зеландия, на сурови яйца от Полша и на боядисани от Холандия и Германия
Когато пазаруваме за великденската трапеза, непременно трябва да обръщаме внимание на външния вид на продуктите, на срока им на годност и начина на съхранение. Това посъветва във варненския ефир на Дарик д-р Костадинка Маринова – началник отдел „Контрол на храните” в Областната дирекция по безопасност на храните.

При агнешкото трябва да се следи то да е без помътняване и с типичната миризма за месото, а яйцата – да са чисти, без пукнатини и непременно да са маркирани. При опакованите храни потребителите е редно да четат добре етикетите, обясни д-р Маринова. Тя апелира да не се купува агнешко месо от нерегламентирани източници, тъй като няма гаранции за произхода на животните.

Тази година е по-голям процентът на българските производители, които предлагат продукция на пазара, в сравнение с чужди. Има обаче внос на замразено агнешко от Нова Зеландия, на сурови яйца от Полша и на боядисани от Холандия и Германия, добави специалистът.

До момента при проверките инспекторите не са открили опасна боя за яйца във Варненско.

Дни преди Великден те проверяват производители и търговци на агнешко, яйца и козунаци, както и обекти за търговия и заведения. Най-честите нарушения са свързани с несъответствия в материалната база, незадоволителна хигиена, неправилно съхранение на продуктите и др.

Във Варненско има три предприятия за производство и пакетиране на яйца. Толкова са и кланиците, които осигуряват агнешко. Производителите на козунаци са значително повече, посочи д-р Маринова.