Потвърдиха ареста на сириец, издирван за трафик на бежанци
Потвърдиха ареста на сириец, издирван за трафик на бежанци / ThinkStock/Getty Images

Сирийският гражданин Мохамад Маамо, издирван от властите в Гермация за трафик на бежанци, ще дочака делото за екстрадицията си в ареста.

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд от миналата седмица, с което на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Главния прокурор в прокуратура в Хоф, се иска задържането и предаването на Маамо. Спрямо него в Германия се води наказателно производство за шест престъпления, свързани с трафик на хора, съобщиха от Апелативния съд в морската столица.

Представителят на прокуратурата припомни, че в производството се съдържат данни и за втора самоличност на същото лице, използвало различни имена пред своите сънародници.

Защитата посочи, че Мохамад е от 23 години в България със статут на постоянно пребиваващ, с постоянен адрес, семейство и е в лошо здравословно състояние.

Варненският апелативен съд намира, че доколкото производство е строго формално и по специален закон - ЗЕЕЗА, то всички основания за определяне на мярка за неотклонение «задържане под стража» са налични. Германските власти са съобразили ЕЗА с изискванията на закона, а делото за екстрадицията на Маамо е насрочено във Варненския окръжен съд само след два дни - на 13 октомври.

Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.