Посрещнали сме 30 на сто повече руски летовници това лято
Посрещнали сме 30 на сто повече руски летовници това лято / Sofia Photo Agency, архив

30 на сто повече руски граждани са посетили страната ни това лято, в сравнение с миналия активен туристически сезон. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на Детския оздравителен лагер "Радуга" в курорта „Камчия". Премиерът, заедно с кмета на Москва Юрий Лужков, прерязаха лентата на оздравителния лагер.

"Радуга" е част от големия инвестиционен проект "Международен детски санаторно-оздравителен комплекс Камчия". Инвестицията в него е в размер на 240 милиона лева от страна на собственика - правителството на Москва. В лагера работят 400 български служители, посочи Борисов.

Новооткритата сграда е изградена за рекордно кратък срок от 1 година. Създаването на “Радуга” е етап от строителството на цялостния комплекс, който поетапно се изгражда върху 300 декара земя в курортен комплекс “Камчия”.

Детският оздравителен лагер е разположен на 62 декара, а разгърнатата застроена площ е над 40 хил. кв. метра. В него има 600 московски деца и заедно с настанените в хотел “Лонгоз” още 400, на територията на “Камчия” почиват общо 1000 деца. Това са младежи от 11 до 16 години, които учат по учебници и официални учебни програми на Москва. Различното от традиционното училище е, че в “Камчия” няма домашни. Учениците учат на две смени по четири часа и в момента са сформирани 15 класа – от 4-ти до 10-ти.

Всяка лагерна смяна продължава 28 дни, 22 от които учебни. Първите дни от престоя са за запознаване и адаптация, тъй като децата от са от различни райони на Москва и не се познават помежду си. Последните три дни от лагера са посветени на екскурзии във Варна, Несебър и Балчик. В “Камчия” има 30 учители от Москва и 5-има български преподаватели и художествени ръководители.

Възложител на обекта е СОК “Камчия” – дружество, 100 процента собственост на правителството на Москва. Идейният проект е на специалисти от Санкт Петербург, а главен проектант от българска страна е архитект Виктор Бузев. Инвестицията само за “Радуга” е 40 млн. лв. Проектът предвижда да бъде изграден още един детски център – “Черноморски”, който, по подобие на първия, ще е с капацитет за 600 деца.

"Цяла България знае, че това е базата на Лужков. Тъй като Бойко Борисов ще управлява дълго, надявам се, че след няколко години това ще е базата на Бойко", коментира на откриването на лагера кметът на Аврен Красимир Тодоров.