/ DarikNews.bg, архив
Едва половината от първокласниците във Варна са се възползвали от еднократната помощ в размер на 250 лева, която държавата отпуска. 

За тази година помощ са получили 1618 първолаци от Варна, обяви директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане във Варна Димитричка Кънчева.  Тя уточни, че еднократната целева помощ се отпуска на ученици, записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. 

Удари първият звънец за 3234 първокласници

В областта по 250 лева са получили общо 2326 деца, което прави 581 500 лева размер на раздадените помощи. В Провадия са подпомогнати 277 първолаци, в Долни чифлик – 242, а Девня и Вълчи дол – съответно 95 и 94. 

В момента тече проверка за това дали всички деца, получили помощ, са постъпили в клас. Към момента не са установени такива случаи, разкри Кънчева. 

Отпускането на еднократна помощ следва да се съобразява с изискването средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. Целевата помощ се предоставя, независимо от дохода на семейството за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител; деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на Закона за закрила на детето, разясниха от Регионалната дирекция за социално подпомагане. 

От 1 декември стартира приемът на заявления за отпускане на безплатни винетки за 2018 г. Право на такава имат лицата с 50 и повече на сто намалена работоспособност, както и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания. 

Безплатна годишна винетка се предоставя за един автомобил, който е собственост на лицето с увреждане или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 160 конски сили.