/ Thinkstock/Getty Images
По българското крайбрежие има много красиви места. Край Тюленово и Камен бряг и около Калиакра и „Русалка” могат да се видят неща, които са сравними с най-красивите подводни обекти в света. Това смята инж. Антон Кръстев от Института по океанология във Варна.

Откриха гробище на древни кораби на дъното на Черно море

За съжаление подводната красота край родния бряг не може да се разглежда през цялата година. През лятото обаче тук можем да срещнем неща, които наистина да ни заинтригуват. Това могат да бъдат както природни обекти, така и някои останки от човешката дейност, напомнящи за бурното минало и суровите условия, в които са работили и продължават да работят морските труженици. Има и доста романтични обекти, свързани с някои мистични дейности, изтъкна инж. Кръстев.

Като водолаз в Института по океанология, той и негови колеги са участвали в техническото обезпечаване на проект, целящ да популяризира подводните водолазни маршрути в България и Румъния. В рамките на трансграничния проект, изследователите са проучили морското дъно между Калиакра и Констанца. 

В резултат са очертани четири маршрута в западната част на Черно море. Единият от маршрутите представя Северното Черноморие, а друг – Южното. И двата са комбинирани и включват потънали кораби и защитени природни зони, уточни доц. Преслав Пеев, ръководител на секция "Морска геология и археология" в Института по океанология, координатор на проекта от българска страна.

Разработен е и маршрут, включващ потопени древни търговски пътища. В него попадат стари пристанища и залети останки от крепости край Калиакра, Балчик, Варна, нос Свети Атанас край Бяла, Несебър и Созопол. От румънска страна са включени подводни артефакти край Констанца и Мангалия. 

Четвъртият маршрут представя потопените артефакти, изложени в музеи по крайбрежията на двете държави.

Местен архитект проектира Музей на водата във Варна

По българското крайбрежие определено имаме повече какво да покажем от Румъния. Включени са и повече обекти, изтъкна доц. Пеев.  

Едно водолазно спускане, което включва отиването до мястото за гмуркане, излиза 100-200 лева. Тази сума обаче не включва инструктор и доста скъпата водолазна екипировка. Ако се обиколят всички маршрути, разработени от българските и румънски изследователи, ще могат да се спестят около 25 на сто от тези средства, отбеляза инж. Кръстев.

Проект “Подводни туристически културни маршрути в Западната част на Черно море” е на стойност 120 600 евро, осигурени от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Работата по проекта стартира през януари тази година и ще завърши през април догодина. След това разработките на учените ще бъдат популяризирани сред туроператорите в двете съседни държави. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК