Местен архитект проектира Музей на водата във Варна
Местен архитект проектира Музей на водата във Варна / Визуализации: Валентина Ганева

Музей на водата да бъде изграден във Варна. Това предложение отправя местният архитект Валентина Ганева, която е разработила грандиозен проект, който се явява и нейна дипломна работа. Според Ганева най-подходящо място за атракциона е скатът на Крайбрежната алея над минералния басейн. Така ще може да се укрепи и самият терен, да се изгради терасовиден площад, както и да се благоустрои районът, смята архитектът, пише ВарнаУтре.

Друго преимущество в полза на терена до Шокъровия канал е наличието на три вида води - подпочвени, минерални и морски, обяснява авторката на проекта. Благодарение на музея пък ще бъде изграден пряк пешеходен достъп от Морската градина до крайбрежната алея. Валентина Ганева има идея и за изграждане на мост в морето, като част от обемно пространствена композиция, която да предлага още по-богат обзор на залива.

Идеята е Музеят на водата не само да представя културата и цивилизациите, свързани с Черно море, неговите подводни богатства и корабоплаването в района, но и да предлага забавления за посетителите чрез различни уъркшопове, презентации, работилници, наблюдения и т. н.

Местен архитект проектира Музей на водата във Варна
netinfo

Проектът предвижда многофункционалната амфитеатрална сграда да е с разгъната застроена площ от 27 200 кв. м. Музеят ще разполага с пространства за постоянни и специални изложби, Център за изкуство и технологии, Център за съвременна култура на Балканите, музикални зали, площи за образование, изследователски център, иновативна лаборатория за консервации и реставрации.

Местен архитект проектира Музей на водата във Варна
netinfo

Той ще е единствен по рода си не само за черноморските страни, но и за Балканския полуостров, отбеляза архитект Ганева, според която може да се превърне в сграда символ, концептуално обвързана с характера на Варна. Ганева смята и че проектът е от национално значение и подкрепа за евентуалната му реализация би могла да окаже и държавата.

Това е втори грандиозен проект на младата архитектка. Заедно с Цанислав Филипов тя е автор и на проект за реконструкция и и ревитализация на паметника на българо-съветската дружба, наречен "Архив на спомените".