/ iStock/Getty Images
Ще бъде засилен контролът дали заведенията спазват противоепидемичните мерки, съобщи областният управител на Варна Марио Смърков.

През следващата седмица той ще свика среща, на която ще бъде уточнено кои контролни органи ще бъдат ангажирани с инспекциите.

Заболеваемостта във Варненския регион нараства, но няма заразени медицински кадри, допълни директорът на РЗИ в града д-р Дочка Михайлова. Тя допълни, че няма поставени под карантина деца или работещи в градини и ясли.

Цветови зони и конкретни забрани: Здравният министър публикува плана за действие при нова COVID вълна

В региона броят на ваксинираните е 62 602 души. През предстоящите почивни дни на входа на Морската градина отново ще бъде разкрит мобилен пункт, който ще работи от 16,30 до 21 часа.

Засилен ще бъде и контролът върху къмпингуващите дали палят огън на открито, допълни главен инспектор Антон Ангелов от Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението след заседание на Областния щаб за изпълнение плана при защита от бедствия.

Общините в региона имат формирования от доброволци за борба с пожарите.

През последния месец огнеборците са реагирали на 425 произшествия. Регистрирани са и 20 лъжливи повиквания.

Областният управител посочи, че е изпратил писма до кметовете на общини, от които изисква да засилят контрола дали не се палят огньове в земеделските територии и да проверят готовността за действие на групите за гасене.
/МХ/
БТА