Петима началници на варненската митница снасяли на ДС
Петима началници на варненската митница снасяли на ДС / Дарик Варна

Имената на 63-ма бивши и настоящи митничари, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, публикува Комисията по досиетата. Сред тях е настоящият началник на Агенция "Митници" Ваньо Танов, както и петима бивши началници на Митница - Варна. Това са Георги Томов, Дончо Брайнов, Румен Кирчев, Сергей Марценков и Пламен Тодоров. Митницата в морския град е с най-много бивши шефове - агенти на ДС.

Настоящият директор на митниците Ваньо Танов е бил с псевдоним Гергов и е вербуван през 1978 г. от старши лейтенант Валентин Петров. Снет е от отчет през 1982 г.

Според доклада на комисията по досиетата, Георги Томов, ръководил Варненската митница до 15 декември 1991 г., е бил щатен служител натайните служби. Румен Кирчев/шеф в митницата от 1997 до 2000 г./ бил агент под името Сергей. Платонич е бил псевдонима на Сергей Марценков, ръководил варненската митница през 2001 г.

Дончо Брайнов/шеф в периода 2002 - 2008 г./ е бил осведомител и агент с псевдоними Росен и Огнян. Оглавявалият на няколко пъти Митница Варна между 2004 и 2009 г. Пламен Тодоров е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Явор.

Освен имената на бившите петима шефове на варненската митница, в списъка на комисията са и трима служители на същата митница - Златомир Терзиев, Георги Матеевски и Нейчо Нейчев. Последният е началник на митнически пункт в Митница Варна от 1 март 2002 г.