/ Дарик архив
Петима лекари и сириец с български паспорт са арестувани и обвинени за злоупотреби при издаване на телкови решения. Те били ползвани за отпускане на инвалидни пенсии, с които бил ощетен бюджетът, съобщава “24 часа”, позовавайки се на свои източници.

Лекари във Варна арестувани заради фалшиви ТЕЛК решения

Разследването във Варна се води от спецпрокуратурата и ГДБОП. Уличените лекари са ортопеди, кардиолози и невролози и са участвали в ТЕЛК във варненските болници “Св. Анна” и “Св. Марина”. Според разследващи те вземали между 600 и 2500 лв., за да издадат неверни телкови решения.

Проверявали се случаи и за подкупи от над 2500 лв. По неофициална информация след претърсвания у уличените медици били открити стотици хиляди евро. Измамата с инвалидни пенсии вървяла от няколко години.

Това е поредната акция на прокуратурата срещу ТЕЛК измами, след като в края на януари зам. -главният прокурор Иван Гешев съобщи, че милиони левове не отивали по предназначение.

Подробности за спецакцията срещу лекари от Варна ще бъдат оповестени в 14.00 часа на брифинг на Специализираната прокуратура и МВР в Съдебната палата в София. Заместникът на главния прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов ще предоставят информация за разследванията по издаването на ТЕЛК-решения с невярно съдържание. Прокурор Лидия Манолова и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов ще дадат подробности за досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу лекарите от Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК