Пенсионери си вземали от новите павета в центъра, за да си затискат киселото зеле
Пенсионери си вземали от новите павета в центъра, за да си затискат киселото зеле / Дарик Варна, архив
Пенсионери задигали клинкерни плочи от центъра, за да си затискат киселото зеле
79775
Пенсионери задигали клинкерни плочи от центъра, за да си затискат киселото зеле
  • Пенсионери задигали клинкерни плочи от центъра, за да си затискат киселото зеле

Пенсионери задигали павета от новата пешеходна настилка на центъра на Варна, разкри пред Дарик главният архитект на града Виктор Бузев, който заяви, че лично е виждал варненци да си вземат клинкерни плочи. „Ползват ги, за да си затискат киселото зеле, не виждам за какво друго могат да послужат плоча или две”, коментира Бузев в предаването „Зала Пленарна”.

Той призова жителите на морската столица да пазят пешеходния ринг и определи като „абсолютна идиотщина“ лепенето на обяви по сменените улични лампи. Бузев е ставал очевидец и как върху новите стълбове се гасят фасове. А преди дни е забелязал жена от квартал „Чайка“, която си напълнила две торби с пръст, струпана за ремонта на бул. „Княз Борис I”.

Ремонтът на пешеходния ринг трябва да приключи до края на месеца, но ще са необходими около три години, докато паветата слегнат, тъй като се поставят върху пясъчна основа. За целта ще бъдат префугирани всяка пролет и есен. Новата настилка може да бъде увредена от движението на коли върху нея и ще търси вариант автомобилите на банките, които тежат около 4 тона, да използват алтернативни маршрути. Досега те минаваха по пешеходната зона и спираха пред вратите на офисите. Павета могат да бъдат компромерирани и при оттичането на водата от климатиците. Саксиите във формата на лодки, които досега бяха върху настилката, ще бъдат преместени в цветарниците пред Съдебната палата и там ще се получи етажно озеленяване.

До края на месеца ще бъде отпушен и трафикът в града, след като приключат реконструкциите на централните булеварди.

Според Виктор Бузев изграждането на магистрала „Черно море“ е по-важно за Варна от довършването на „Хемус“, тъй като разстоянието до Бургас ще е 70 км, а оттам пътуващите ще могат да се включат в „Тракия“.

Главният архитект смята, че има нужда от изграждането на още един мост над Варненското езеро и такъв най-вероятно изглежда да бъде построен по трасето на аутобана „Черно море“ в землището на община Белослав. В момента се извършва паспортизация на Аспарухов мост, като направените предписания ще бъдат взети предвид при проектирането за реконструкцията на съоръжението. За нея се очаква правителството да отпусне следващата година необходимата сума от около 35 млн. лв.

Целият разговор с арх. Бузев е в аудиозоната.