Павел Димитров обвини кмета в лъжа и арогантност
Павел Димитров обвини кмета в лъжа и арогантност / Дарик Варна, архив

Варненският депутат от ГЕРБ и бивш областен лидер на партията отговори чрез Дарик на кмета Кирил Йорданов, който на извънредна пресконференция днес каза, че Димитров трябва да дава отговори за секретния договор между „Градски транспорт" и „Транстриумф холдинг", както и какво се е целяло с проекта за Синя зона. По този начин кметът намекна за някаква вина на депутата, предизвикан от негово изявление пред Дарик от началото на тази седмица. Тогава екс лидерът на ГЕРБ във Варна призова Йорданов да подаде оставка незабавно, а партията да се разграничи от него.
Днес пред Дарик Варна Димитров каза следното:

„Това е едно неадекватно поведение и аз мисля, че само един безочлив човек може да реагира така неадекватно и арогантно. Вместо да си подаде оставката, докато не е станало късно, той се опитва да измества темите и в конкретния случай направо лъже. Той твърди, че от мен научил за Синята зона! А аз ще ви цитирам негова заповед с номер 1215 от 04.04.2012г., с която той одобрява работен проект и схемата за Синята зона, за стартирането на Синята зона. Тя не може да стартира без негова заповед, разбирате ли? Какъв съм аз, аз съм гражданин и депутат, аз не се занимавам с тези проблеми и това не е моята работа. Той издава заповед, с която стартира Синята зона, а лъже днес на брифинга, че от мене бил научил това. Заповедта е във връзка с решение на Общинския съвет.
Тази заповед след два-три месеца, след като всичко приключи, я отмени областният управител постфактум.
Аз мисля, че той трябва да обяснява много и в съвсем скоро време ще му се наложи да дава обяснения и по много други въпроси.”

По повод липсващата позиция на управляващата партия относно протестите във Варна и исканата оставка на кмета, Павел Димитров разкри:

„Надявам се, че в най-скоро време ГЕРБ ще излезе с официална позиция относно процесите във Варна и исканата от Кирил Йорданов оставка, само да не е пост фактум, тъй като аз мисля, че на 3 март има голяма вероятност кметът да бъде изметен.
Това, че очевидно той не желае да се раздели с поста си, е една неадекватна реакция. Аз наблюдавам процесите и се надявам в неделя да има реакция на гражданското общество, която да го принуди да подаде оставка.
Да се надяваме и че партията, която го е подкрепила, ще реагира, но аз не мога да говоря от името на ГЕРБ.

Аз разбрах, че той очаква от най-високо ниво въпросната реакция и  мисля, че тя ще се случи, но да изчакаме да видим какво ще стане.
В конкретния случай един човек с достойнство не е необходимо да чака реакцията на своите благодетели, защото това няма да е негово лично решение, а ще бъде отново под натиск.”

По отношение на коментарите, че номинацията на Йорданов за кандидат на ГЕРБ е негово лично дело, Димитров припомни, че е имал съвсем друг фаворит за този пост, а именно Данаил Папазов. Депутатът напомни още, че непосредствено след балотажа на изборите публично е казал, че със свой кандидат ГЕРБ е щяла да спечели още на първи тур.