Парите за култура с 60 % по-малко, общинарите бесни
Парите за култура с 60 % по-малко, общинарите бесни / netinfo

С 60 % по-малко средства ще бъдат отпускани за културна дейност на Община Варна тази година в сравнение с миналата.

Общинската администрацията е преценила, че за 2009та година за културни мероприятия не може да даде повече от 1,5 млн. лв, категоричен бе директорът на културната дирекция Румен Серафимов. За 2008 г. сумата е била 3,6 млн. лв.

Председателят на комисията по "Култура, вероизповедания и медии" Панко Анчев определи намаления с 60 % бюджет като “срамен”. Той бе категоричен, че със сумата от 1,5 млн. лв. администрацията ще се върне в ранните години от зората на демокрацията, когато парите за подобни събития са били много малко.

Групата на “Нашият град” няма да гласува бюджета за 2009 година на Община Варна, ако не се увеличат средствата за културни мероприятия, категоричен бе лидерът на движението Неделчо Михайлов. Според него Румен Серафимов не е могъл да защити исканата по-голяма сума пред финансистите на общината, което е довело до неколкократните корекции и крайната сума от 1,5 млн. лв.

След дебатите по предварителния бюджет на дирекция “Култура и духовна дейност” съветниците от ресорната комисия бяха категорични, че няма да подкрепят идеята за по-малко ресурси за културна дейност. Те гласуваха председателят на комисията Панко Анчев да започне преговори със зам.-кметове, председателя на Общинския съвет, както и с председателя на комисията по “Финанси и бюджет” Янко Станев, за прибавяне на още средства за култура през тази година.