Отупахме Корея с 3:0
Отупахме Корея с 3:0 / Gong.bg

По пътя си към класиране за финалната четворка на Световната волейболна лига в Кордоба (Аржентина) от 21 до 25 юли, България постигна 12-та победа над Южна Корея в историята на надпреварата. До сега родните национали нямат поражение от този съперник, като поредният успех дойде с 3:0 гейма (25:23, 25:20, 25:17) в зала „Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.

Срещата е първа за нашите момчета на родна земя в тазгодишното издание на елитната надпревара, след като в първите си шест мача момчетата на Силвано Пранди гостуваха съответно на Бразилия, Южна Корея и Холандия.
Въпреки по-трудното начало, нашите състезатели наложиха бързо превъзходството си и зарадваха хилядите по трибуните. Феновете показаха уникално спортсменство като аплодираха съперника по време на корейския химн, а и заради dj Теди Джарджо с бурни аплаузи приветстваха новината, че Бразилия би Холандия, но като им даде гейм.

Силвано Пранди за първи път този сезон в Световната лига извади от 12-те си избраници капитана Владимир Николов. Диагоналът, който е шампион на Италия с Кунео получи почивка за първия уикенд от комерсиалната надпревара, в който Варна е домакин на мачовете. Заедно с Николов италианският специалист не включи и второто ни либеро Владислав Иванов. Така пък за първи път Цветан Соколов получи правото да е титулярен диагонал с националната фланелка.

За България срещу Корея като титуляри започнаха - Андрей Жеков, Николай Николов, Виктор Йосифов, Матей Казийски като капитан, Тодор Алексиев, Цветан Соколов и либерото Теодор Салпаров. Резерви пък останаха Георги и Валентин Братоеви, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев и Методи Ананиев.

Ст.треньорът на гостите Чи Йонг Шин пък заложи на най-добрите си състезатели сред които единственият играещ не в родината си кореец Сунг Мин Муун (Халкбанк) и либерото на Южна Корея Ох Юн Йео, който е най-опитният национал с най-много срещи в тима.

Корейците изненадващо поведоха с 6:1 в началото на първия гейм и принудиха българския селекционер рано-рано да вземе таймаут. Първото техническо прекъсване бе при резултат 8:3 в полза на азиатците. Лъвовете намалиха до 8:10 и успяха да изравнят играта. България поведе за първи път в гейма при 22:21. Рутината на родните национали си каза думата и затворихме частта с 25:23 с финална точка на Тодор Алексиев.

Във втората част началото бе равностойно, а нашите момчета успяха да поведат сериозно при 14:9. Второто техническо прекъсване бе при 16:11. До края на гейма корейците не успяха да намалят разликата на по-малко от три точки, за да се стигне до крайното 25:20 за България.

В третия гейм българските волейболисти не дадоха никакъв шанс на съперника и след 8:4 и 16:10 при прекъсванията взеха гейма с категоричното 25:16 и подпечатвайки убедителната победа с 3:0.

В досегашните издания на Световната лига родните волейболисти не бяха оставили шанс на корейската селекция, като от 9 мача бяха взели 9 победи. Във втория уикенд от надпреварата това лято Владо Николов и компания към също записаха два категорични успеха, докато играчите на Южна Корея след това взеха гейм на Бразилия в Рио де Жанейро. Разликата между двете селекции е и възрастова, и височинна. Българите само по-млади със средна възраст от 25 години, като корейците са с 27. В ръста предимството е отново на родните волейболисти - 199 към 194 сантиметра.

Светослав Гоцев след четири седмици в България тренировки по ръководството на пом.треньора Найден Найденов получи правото да дебютира пред родна публика в края на третия гейм (21:14). Младият център на Пирин Балканстрой (Разлог) е най-младият в тима - на 19 години. Освен него като резерва влезе и Методи Ананиев.

В другата среща от групата Холандия загуби у дома от Бразилия с 1:3 (22:25, 25:23, 24:26, 16:25). Така селесао запази първото си място в Група А на Световната лига със 17 точки. България е на второ място с 16 точки пред тима на Холандия, който е с 9, Южна Корея е на последно място с 0 точки.