Отново недостиг на водни спасители заради ниски заплати
Отново недостиг на водни спасители заради ниски заплати / Дарик Варна

Проблемът с липсата на спасители е преди всичко на икономическа основа, смята Христо Григоров, председател на БЧК. Една от причните за липса на кадри е, че всеки, които е подготвен от БЧК получава международен сертификат. Той дава възможност да се търси работа извън България заради по-високо заплащане. Варненци, които са завършили курсове, работят най-вече в Маями, където възнаграждението достига 3000-4000 долара. Това отчита Христо Григоров. . „Изходът е да се тръгне българската икономика , да се стабилизират нещата в България и тези хора да не получават 400-500 лева, а 2000”, каза председателят. 

Трябва да се въеде някаква система, с която спасителите не се ангажират с разнасяне на кърпи, сладолед и събиране на такси, смята Илия Раев, председател на БЧК-Варна. Той посочи, че техните ангажименти трябва да са свързани основно с осигуряването на безопасност за хората. 


Искане на БЧК ще бъде от април-май да започнат да се приемат водни площи и да няма нито една такава, която да не е сертифицирана, каза още Раев. Това ще намали възможността да се допускат удавяния. Той посочи, че е практика, когато минава комисия постовете да са на 100 метра, както е по изискване, но след два дена те вече са на 300-500 метра. По думите на Раев това е грешна идеология, която трябва да бъде разрушена. Идеята е да започне да се работи по въпроса с водните площи 3 месеца по-рано. По досегашната практика от 220 водни площи, които се приемат от комисия, до края на миналогодишния сезон все още е имало 50-60, които са работили без разрешение. Миналата година през първия месец на сезона са се удавили повече хора, отколкото за целия сезон на 2008 година, каза Раев.


През месец март ще има едноднвена практическа конференция на тема надводно и подводно спасяване, на която ще се съберат около 120 специалисти. Подводната дейност за първи път влиза като тема, защото туризмът под водата започва да се увеличава, заяви Раев. Той допълни, че в останлите държави на всеки 50-100 метра има пункт, в които всеки може да се запише, да получи сертификат и да влезе под вода. Развитието на подводния туризъм води със себе си много хора, които загиват, уточни председателят на БЧК-Варна.

Минлата година един човек е починал, докато бъде транспортиран от Бургас до Варна в специална камера. За справяне с проблема е нужно да се направи разчет къде има барокамери по Черноморието, как се експлоатират и как се получава първият сигнал, смята Раев.