Отложиха за догодина делото срещу Иван Славков и сие
Отложиха за догодина делото срещу Иван Славков и сие / netinfo

Наказателното дело срещу престъпната група на общинския съветник Иван Славков ще продължи на 25 януари догодина. Варненският окръжен съд отложи делото, след като стана ясно, че адвокатът на единия от петимата подсъдими - Николай Хаджимихайлов, е болен, съобщиха от пресслужбата на съда.

Въпреки че съдът бе изпълнил задължението си да назначи служебен защитник на Хаджимихайлов, едва днес, в хода на съдебното заседание се оказа, че той е бил адвокат и на Гарине К., една от разследваните по мащабното дознание, сключила споразумение след признание за участието си в престъпната група. Заради възникналото противоречие на интереси и пропуска от страна на служебния защитник да информира съда за това, Окръжният съд отложи наказателното дело, но ще сезира дисциплинарната комисия на Адвокатска колегия Варна.

В днешното съдебно заседание Варненският окръжен съд остави без уважение и исканията на адвокатите на Славков и на Свилен Николов за изменение на процесуалните им мерки за принуда в по-леки. Без да коментира доказателствената обоснованост на престъпленията, за които петимата са обвинени, съдът се съобрази за пореден път с високата обществена опасност на престъпната дейност, продължила дълъг период от време. Съдът не получи никакви допълнителни основания или факти, които да го мотивират да измени мерките за неотклонение на Славков и Николов. Тези определения могат да бъдат обжалвани пред Варненския апелативен съд.

Бившият президент на ФК "Спартак" ще бъде съден заедно с Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пеев и Свилен Николов. Според обвинителния акт Славков създал групировката през есента на 1996-та година. Другите четирима подсъдими се включвали в дейността й заедно с множество други лица в различни периоди от време и до септември 2008-ма година.

Групата работила по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на град Варна, на курортните комплекси и околностите. В различни периоди от време ръководно участие в нея е вземал и бившият общински съветник Веселин Данов, спрямо когото след подписано споразумение с прокуратурата има влязла в сила присъда. Подсъдимият Колев се включил в дейността на организацията през пролетта на 2001 година, като ръководил ударните групи, контролиращи проституиращите жени.

От есента на 2003 година Свилен Николов поел задължението да получава предаваните от различни лица парични суми, спечелени от проституция, да води точен отчет на парите и да ги отчита нагоре в йерархичната структура. В края на същата година в престъпната група се включили и подсъдимите Пейчо Пеев, който събирал пари от сводниците и Николай Хаджимихайлов, който първоначално отговарял за отчитането на паричните суми, спечелени от проституиращите травестити във Варна.

След лятото на 2004 година и преразпределението на пазара на хероин групировката прибавила към дейността си и търговия с наркотични вещества - хероин, кокаини амфетамини. През 2005 година престъпната организация наброявала близо 80 души, част от които били участници в наказателни бригади., които чрез силови действия събирали парите от престъпната дейност.

През есента на 2007 година при специализирани полицейски операции във Варна и на "Златни пясъци" били разкрити част от клубовете, където се предлагала женска плът. В хода на мащабното разследване срещу престъпната организация от юни 2008-ма до януари 2009 година на различни места край Варна, по пътя за Добрич, Каменар, Суворово и Кичево били открити и иззети различни оръжия и боеприпаси, принадлежащи на групировката.

След приключване на мащабното дознание и предявяване на обвиненията срещу 24-те установени участници в престъпната група, 19 от тях сключиха споразумения с прокуратурата и съдът одобри различни по размер наказания. Сред тях са общинските съветници Веселин и Христо Данови, Веселин Жеков, Радослав Калчев, Недялко Цвятков, Александър Цанев и други. През лятото на този година ВОС отказа да спре наказателното производство спрямо Иван Славков, който беше регистриран кандидат за народен представител, припомнят от пресслужбата на съда.