От ДСБ Варна обвиниха Цветан Цветанов в преднамерена манипулация
От ДСБ Варна обвиниха Цветан Цветанов в преднамерена манипулация / Dariknews.bg, архив

Изказването на председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов в неделя по една от централните телевизии, че много членове на ДСБ в морската столица ще подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних, е преднамерена манипулация. Такава позиция изрази председателят на местната структура на ДСБ Васко Василев.
Това внушение се прави не случайно, за да се разколебае независимият кандидат за кмет Чавдар Трифонов, когото тъмно сините подкрепиха.

„Внушава се едва ли не, че хората от ДСБ няма да подкрепят Чавдар Трифонов, което категорично не отговаря на истината. Ние сме твърди в подкрепата си. При очертаващата се картина на балотаж между Трифонов и Иван Портних е нормално да се атакува по този начин. Това обаче е лош удар под кръста”, коментира Василев.

Членовете на ДСБ са хора, сериозно свързани с десницата от години. Няма логика те да подкрепят човек на статуквото, посочи той. Според тъмно сините думите на Цветан Цветанов са провокация месеци преди началото на кампанията.

Никога по време на целия процес по номинации не е обсъждан вариант за подкрепа на сегашния кмет, увериха от ДСБ Варна.

В града работи моделът „Кирил Йорданов”, независимо от хората, които го изпълняват, смята общинският съветник от ДСБ д-р Ивайло Митковски.

„Сменят се хората, но не и начинът на действие и работата по проекти. Работи се с едни и същи фирми, пари се разпределят между едни и същи хора”, заяви той. Според д-р Митковски зад бившия и настоящия кмет стои общинският съветник Янко Станев.

„Няма как от ДСБ да бъдем в една коалиция с хора, които реализират този модел, и с Янко Станев, независимо коя политическа сила представлява. Този модел не води до нищо добро за Варна. Най-обикновени ремонти, които трябва да са рутинна дейност за всяка община, се представят за голям успех. Ремонтът на Спортна зала, в който се наляха милиони, е бутафория от гипсокартон и фазер и също се представя за голям успех”, добави медикът.

Макар че в национален план съществува близост между ГЕРБ и Реформаторския блок, във Варна такава няма, заяви д-р Митковски.

От варненската структура на ДСБ бяха категорични, че ще реагират на всеки опит за манипулация, независимо откъде идва тя.