Осъдиха шефката на ТМПЦ да върне на работа уволнения си счетоводител
Осъдиха шефката на ТМПЦ да върне на работа уволнения си счетоводител / DarikNews.bg, архив

Директорът на Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) във Варна – Даниела Иванова-Димова, е осъдена да възстанови на работа уволнения през март т.г. главен счетоводител на държавния културен институт Атанас Караперев, пише Petel.bg. За периода, в който той не е бил на работа, около 6 месеца, ТМПЦ- Варна трябва да му изплати обезщетения в размер на близо 7000 лева заедно с разноските по делото, сочат изчисленията.

Решението на Варненския районен съд е от 5 септември т.г., а от ТМПЦ-Варна ще го обжалват пред въззивна инстанция. Междувременно стана ясно и че исковете на Димова за оспорване болничните листове на уволнения главен счетоводител са останали без уважение от ТЕЛК и НЕЛК.

„Отхвърлянето на заповедта за уволнение, която Даниела Димова написа, подписа и ми връчи, ще бъде за сметка на бюджета на ТМПЦ, тоест парите пак ще дойдат от джоба на българския данъкоплатец”, коментира Атанас Караперев пред „Петел”. Скандалната шефка на ТМПЦ е в платен годишен отпуск и не отговаря на служебния си смартфон за коментар на съдебното решение.

Възстановеният от съда счетоводител не се е отказал да заведе и дело за клевета срещу шефката си. На 1 март т.г. тя публично му вмени длъжностни престъпления, които той опроверга на нарочна пресконференция. Засега обаче без отговор остават обвиненията за системни длъжностни и финансови злоупотреби в особено големи размери, които главният счетоводител отправи по адрес на Даниела Димова в писмен вид и с надлежно приложен доказателствен материал. Резултатите от „комплексните” проверки в ТМПЦ на Инспектората към Министерството на културата все още тънат във ведомствените чекмеджета. А срокът за огласяването им изтече на 30 април т.г. Иначе пиарката на ТМПЦ Виолета Тончева побърза да разпрати по електронните пощи на медиите положителните становища на Пожарната служба, ХЕИ и Инспекцията по труда, които също влязоха да проверяват ТМПЦ и излязоха с предписания за отстраняване на "дребни" - по думите на пиарката - нарушения. 

Пред „Петел” незаконно уволненият главен счетоводител потвърди, че разполага с нови разкрития за служебни злоупотреби от страна на Даниела Димова. С мотива, че случаят се разследва от друга медия, той отказа да разкрие подробности. Не отрече обаче, че обект на интерес е станал строеж на частен ваканционен имот с идеална видимост към Варненския залив. Според източници на „Петел” въпросният имот се намира в близост до пътя за село Каменар.