Осъдиха счетоводител за присвояване на служебни пари
Осъдиха счетоводител за присвояване на служебни пари / netinfo

Варненският районен съд наложи наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 г. изпитателен срок, на 30-годишния Николай Иванов за присвояване на чужди пари.  Той бе признат за виновен в това, че за периода 1 януари  - 22 октомври 2007 г., в условията на продължавано престъпление и в качеството си на длъжностно лице – главен счетоводител на “Варна  комерс” АД, присвоил 230 929 лв., поверени му за управление.

Иванов е водил счетоводството на търговското дружество с ангажимент да внася дължимите осигуровки, данъци, такси и други публични задължения на фирмата. Самото дружество имало сключени договори с около 70 фирми за отдаване под наем на складови помещения. Повечето от клиентите плащали в брой наемите си, за което счетоводителят водел касова книга и издавал касов бон. При регулярна проверка на НАП през октомври 2007 г. се установява, че от началото на годината до момента на проверката от дружеството не са били плащани редица публични задължения. Главният счетоводител е бил дисциплинарно уволнен.

Назначената съдебно-счетоводна експертиза по делото установява точния размер на присвоените чужди пари. Съдът постанови Николай Иванов да заплати на търговското дружество сумата от 230 929 лв. , заедно със законната лихва, като обезщетение за претърпените имуществени вреди. Подсъдимият е задължен още да внесе дължимата държавна такса от 9212 лв. върху уважения иск, както и направените разноски по делото.