/ Дарик Варна, архив
Застрахователна компания осъди Община Варна за автомобил, претърпял щети след минаване през дупка в настилката на Аспарухов мост. Това показва справка в постановените граждански дела в Районния съд в морската столица през март. 

Случаят е от 20 декември 2016 г. Служебна „Шкода” попаднала в необозначена и необезопасена дупка в  началото на моста в посока „Аспарухово”. Според описание на свидетел по делото, колата минала през внадка, в която имало стърчащи железа и това било причината за инцидента. Увредени били предната дясна гума и тасът. Колата имала застраховка „Каско” и така разходите по отстраняване на щетите били поети от застрахователя. 

Отлагат ремонта на Аспарухов мост за есента

Аспарухов мост е част от автомагистрала “Черно море”, респективно от международен път Е-87 и републикански път I-9. Стопанисването на път І-9 на територията на Варна се извършва от Общината. Аспарухов мост попада в урбанизираната територия на града.

Следва да се има предвид, че към въпросния период е в сила разпоредбата на чл.30 ал.5 от Закона за пътищата, съгласно която  Агенция "Пътна инфраструктура" осъществява дейностите по текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища в урбанизираните територии на населени места с население до 100 000 души, каквото населено място не е Варна. 

В конкретния случай е установено, че повредата по гумата на автомобила е в резултат от преминаване през неравност на пътното платно, отстраняването на която предполага извършване на текущ ремонт, за която дейност съгласно цитираната разпоредба отговорност не носи Агенция "Пътна инфраструктура".

За да е налице основание за ангажиране на отговорността на Община Варна във връзка с осъществяване на дейност по текущ ремонт на републикански път следва населеното място, в чиято територия е пътят да е с население над 100 000 души, каквото населено място е град Варна, мотивира се съдът в решението си. 

Така общинската управа е осъдена на първа инстанция да заплати 178 лева на застрахователното дружество и 610 лева съдебно-деловодни разноски.

Осъдиха Община Варна за повредена в улична дупка лимузина

През март Община Варна бе осъдена да плати и за друга кола, претърпяла щети заради улична дупка. Инцидентът е станал на 13 юни 2017 г. на ул.”Девня”, близо до хотел „Адамо”. През необозначена и необезопасена дупка на пътното платно минала лека кола „Ауди”. В резултат били увредени предна и задна лява гума и джантите.

Според потърпевшия шофьор дупката била много голяма, с приблизителна дълбочина 6-7 сантиметра. Пътният участък не бил осветен. Нямало и знаци, които да обозначават, че има препятствия на пътя.
 
Тъй като задължение на Община Варна е да поддържа общинските пътища в изправно състояние така че да осигуряват безопасно и удобно движение, Районният съд постанови местната власт да заплати 725 лева на застрахователя, поел щетата, както и 590 лева съдебно деловодни разноски.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК