Оставиха в ареста наркодилър, продавал дрога пред училище
Оставиха в ареста наркодилър, продавал дрога пред училище / Sofia Photo Agency, архив

Ивелин Костадинов от Добрич, обвинен за това, че продавал наркотични вещества пред Хуманитарната гимназия в родния си град, ще продължи да пребивава в ареста. Днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич от миналата седмица, с което е била оставена без уважение молбата на обвиняемия за изменение в по-лека на мярката му за неотклонение.

Пресслужбата на съда припомня, че 23-годишният добричлия е в ареста от 21 октомври тази година, след като бил задържан в момент, когато е продал пакетче с дрога на наркозависимо лице. При последвалите процесуално следствени действия в дома му открили електронна везна.

За втори път през последните 50 дни Апелативният съд във Варна разглежда основанията и законността на ареста на Костадинов. Близо 2 месеца след образуването на досъдебното производство втората съдебна инстанция намира, че събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Ивелин е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Законът квалифицира наркоразпространението като тежко престъпно деяние, което при условията на опасен рецидив за Ивелин се наказва със затвор от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Отново е споделен и изводът на съда в Добрич, че има реална опасност, ако е с по-лека мярка за неотклонение, Костадинов да извърши друго престъпление. През 2014 година Ивелин се е изправял два пъти пред съда. Веднъж осъден на пробация за кражба, а втората му присъда – 9 месеца „лишаване от свобода”, влязла в сила след подписано споразумение през декември 2014 година, е отново за притежание на марихуана, предназначена на наркопазара. Тя е изтърпяна ефективно, Ивелин е излязъл от затвора през април тази година и е възстановил престъпните си навици.

Определението на съда не подлежи на обжалване.