Още не е ясно има ли бруцелоза в кучкарника
Още не е ясно има ли бруцелоза в кучкарника / Дарик Варна, архив

Приютът за бездомни животни в Каменар ще отвори врати, веднага след като бъде доказано, че кучето, заради което бе поставен в карантина, не е заразено с бурцелоза. То е било заведено в приюта от представители на неправителствена организация. Преди това е било осиновено, но впоследствие изхвърлено от собственика си, който се издирва. Очакват се резултатите от пробата на четириногото, за да се реши дали да се удължи карантината, обясни в ефира на Дарик зам.-кметът на Варна по сигурносттаТодор Иванов.

Първата проба, изпратена до специализирана лаборатория, е била повредена и се е наложило повторно изпращане на нова. До получаване на резултата от нея звеното ще остане затворено за приемане на животни и осиновяване.

Кучетата в приюта, които са били там преди съмнението за зараза, се обгрижват непрекъснато, увери Тодор Иванов. Към момента те са 108 на брой, а животното, създало проблема, е в изолатор.

„Имаме проблем с осиновителите, които при вземане на животно от приюта дават некоректни адреси. След това повечето от тях не се грижат за кучетата и ги пускат на улицата“, коментира той.

Добрата новина е, че миналата година са били осиновени около 300 животни от приюта, но много от стопаните не могат да бъдат намерени впоследствие, за да бъдат извършени проверки дали кучетата получават нормални грижи.

Тодор Иванов смята, че идеята за създаване на зоополиция е добра, но реализирането й изисква много средства. Освен това, за момента няма нормативна база за обособяване на подобно звено.
„Съзнанието на хората не е достигнало такова ниво за пълна обществена подкрепа. Има икономическа криза, няма приходи, а създаването но нова структура е свързано с допълнителни средства за обучение, издръжка. Вариант е на съществуващи вече структури да се възложат допълнителни задачи, но това пак е свързано с пари“, допълни зам.-кметът.