Окръжна прокуратура проверява 5 сигнала за нарушения в изборния ден
Окръжна прокуратура проверява 5 сигнала за нарушения в изборния ден / Sofia Photo Agency, архив

Варненската окръжна прокуратура работи по 5 сигнала с твърдения за извършени престъпления против политическите права на граждани в изборния ден. Проверките все още не са приключили, съобщи за Дарик говорителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров. По думите му в сигналите не става въпрос за фрапиращи нарушения на закона.

До 15 часа в МВР са постъпили общо 438 сигнала за нарушения на изборния процес в страната. Днес са постъпили 95 от тях. От вътрешното министерство твърдят, че сред нарушенията няма такива, които да застрашават изборния процес като цяло.

Най-много сигнали са постъпили в областните дирекции в Пловдив - 9 и във Велико Търново - 8. На откритите телефонни линии на МВР са получени общо 67 сигнала, като от тях само 17 са състоятелни, а 50 нямат отношение към изборния процес.

Образувано е досъдебно производство по един от сигналите. 72 са сигналите, препратени и до компетентните органи на МВР след извършени 21 проверки. По 11 от сигналите не са установени нарушения, а по 5 сигнала са образувани 4 досъдебни производства.

На телефон 112 също се получават сигнали. До 15.30 часа днес те са 28 и са свързани с изборния процес. От МВР заявиха още, че обстановката по границите също е спокойна.

Досъдебните производства, които МВР води от 1 март до 15 часа на днешния ден са общо 55, 47 от които за нарушаване на изборните права. Варна е една от областите, в които са образувани досъдебни производства по чл. 167, ал. 3 от НК - "активен изборен подкуп", т. нар. „купуване" на гласове. В Областната дирекция на МВР във Варна е образувано и досъдебно производство по чл. 167, ал. 3 от НК - "активен изборен подкуп", т. нар. „купуване" на гласове, свързан с организиране, предлагане или даване на другиго на имотна облага с цел склоняване на последния да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Днес е образувано и едно досъдебно производство за купуване на гласове в Плевен. По информация на МВР става дума за лице, което е дало по 50 лв. на 5 човека, за да гласуват за една от партиите. По това досъдебно производство вече има влязла в сила присъда лишаване от свобода за 5 месеца и глоба от 10 000 лв.