Около 600 варненки се ваксинираха срещу рак на маточната шийка
Около 600 варненки се ваксинираха срещу рак на маточната шийка / Sofia Photo Agency, архив

На около 600 млади момичета във Варна са поставени ваксини против рак на маточната шийка, съобщи за Дарик д-р Юлия Витлянова от Регионалната здравна инспекция. Всяко 12-годишно момиче у нас може да бъде ваксинирано срещу онкологичното заболяване напълно безплатно, като разходите ще бъдат поети от Здравното министерство. Само за тази година за целта са осигурени 2 млн. лв. Ако останат средства, те ще бъдат прехвърлени към програмата за 2013-та. Безплатната ваксина ще се предоставя от личния лекар, след съгласие от страна на родителите.

В големия процент от случаите човешкият папиломен вирус причинява рак на маточната шийка в два от своите типове - 16 и 18, които са включени във ваксините, пуснати на българския пазар. Според д-р Витлянова те имат добра поносимост и притесненията от нежелани странични реакции са неоснователни. Досега в световен мащаб са поставени около 90 млн. дози и за момента няма описани случаи на пострадали пациентки, които са си поставили ваксина, увери специалистът.

Освен младите момичета на 12 години, друга целева група за ваксинация срещу рак на маточната шийка са жените до 25 години.

Ваксините предпазват до 90 процента от развитие на рак на шийката на матката и дават защита повече от 20 години след поставянето, твърдят специалистите.