Около 13 хиляди варненци са болни от диабет
Около 13 хиляди варненци са болни от диабет / netinfo
Около 13 хиляди души във Варна са болни от диабет и още толкова са тези, за които се предполага, че са носители на болестта без да го осъзнават. Това съобщи ръководителят на Клиниката по ендокринология към МБАЛ “Св. Марина” доц. д-р. Кирил Христозов.

Гражданите не са запознати с първите симптоми на диабета и мислят, че сами могат да се справят със заболяването. Около 80 на сто от смъртните случаи в интензивните отделения на МБАЛ “Св. Марина” са резултат от усложнения, предизвикани от диабет, който не е локализиран навреме. Световната статистика сочи, че страната ни е на едно от първите места по смъртност, предизвикана от тази болест, сподели доц. Христозов.

Алармирали сме зам.-кмета по здравеопазването във Варна Христо Бозов, както и общинския съвет, че градът ни се нуждае от диабетно-консултативен център, в който да се преглеждат хората, за да се установява захарната болест в най-ранна форма, както и да се провежда обучение на диабетици. Направили сме изчисления, че за този проект ни трябват около 50 хил. лв., за да може да стартира центърът и сме установили, че ако тази болест се диагностицира в най-ранна фаза, лечението е по-лесно, коментира ръководителят на Ендокринологичната клиника в МБАЛ “Св. Марина”. От общината обаче отговарят, че Варна няма нужда от подобно заведение, тъй като имало достатъчно специалисти, които да преглеждат хората.

Захарната болест е голям проблем и при бременните жени. Лекарският опит сочи, че в около 10 процента от случаите съмненията за наличие на диабет при тях се потвърждават.

През този месец ще бъдат направени разяснителни кампании в административните сгради във Варна, както и в образователните институции. Инициативите са във връзка със Световния ден на диабета - 14 ноември. Целта е да се запознаят хората със симптомите на болестта и начините на лечението й.