Офицерският плаж с по-чиста вода от следващото лято?
Офицерският плаж с по-чиста вода от следващото лято? / снимка: Дарик Варна, архив

Проблемът с чистотата на морската вода в района на Офицерския плаж може да бъде трайно решен до следващото лято. Това обяви кметът на Варна Иван Портних.

В общинския бюджет за тази година са предвидени средства за проектиране на съоръжения, които да ограничат замърсяването, идващо от Шокъровия канал. Той е основната причина на Офицерския плаж редовно да се стичат фекални води и отпадъци.

Заданието е с 3 компонента - инсталация за спиране на по-едрите отпадъци, сепаратор за по-дребните и дълбоководоно заустване на Шокъровия канал, посочи Портних. По думите му, ако няма обжалване на процедурата, до 3 месеца трябва да има избран проектант. В началото на следващата година може бъде избран изпълнител и съоръженията бъдат изградени до старта на следващото лято.

За да бъде намерено най-оптималното решение за финансиране на проекта е добре да се изчака проектирането, обясни кметът.

Община Варна се е разминала с опасността да изгуби 8 милиона лева, вложени в изграждането на дълбоководното заустване в „Златни пясъци". Реална е била опасността разходът да остане за сметка на общината, след спиране на плащанията към България по оперативните програми при предходното правителство, разясни Иван Портних.

Общата стойност на проекта по Оперативна програма „Околна среда" е около 40 милиона лева. Освен дълбоководното заустване (първи етап на проекта), той включва още изграждане на нова пречиствателната станция в „Златни пясъци" и канализация за прилежащите на курорта територии. Срокът за реализиране на проекта изтича в края на тази година.

Благодарение на активните действия на сегашното правителство, до месец ще бъде подписан договорът за втория етап - изграждането на новата пречиствателна станция. Средствата, които община Варна е вложила в дълбоководното заустване, ще бъдат възстановени именно при стартиране на втория етап на проекта.

„С други думи Брюксел се съгласи средствата, които бяха отделени в предния програмен период, да бъдат запазени и да можем да ги усвоим именно за тази цел", отбеляза варненският кмет.