Общини се учат как да използват алтернативни енергийни източници
Общини се учат как да използват алтернативни енергийни източници / БГНЕС архив

Пет български общини са се включили в европейската инициатива за насърчаване прилагането на интелигентни мерки за повишаване на енергийната ефективност.  Местната власт от Добрич, Нови пазар, Трявна, Долна Митрополия и Генерал Тошево е проявила интерес към проекта “BEAM 21”, финансиран от Европейската комисия в рамките на програма “Интелигентна енергия”, разкри ръководителят на проекта за България Илиян Илиев.

В рамките на инициативата през последните три години е разработена международна програма за онлайн обучение за изграждане на капацитет у местните власти за управление на енергията. В обуечнията са обхванати 400 общински съветници ислужители от 60 общини на 9 европейски страни, сред които е и България.

Усвояването на знания и умения би помогнало на общините сами да изготвят проект за енергийна ефективност,смята Илиев. Образователната програма би оказала положителен ефект при въвеждането на енергийни мерки и стратегии.

Сред основните цели на проекта са предизвикването на дискусия по енергийните проблеми и стимулирането на общините да подготвят своите планове за енергийна ефективност. Идеята е местната власт да разбере, че може сама да организира производството и доставянето на енергия чрез възможностите, които предоставят алтернативните източници.

Възможност да се включат в проекта са имали общините с население между 10 и 100 хиляди жители. Разпратени са писма до тези в страната, които отговарят на условията. Интерес са проявили Добрич, Нови пазар, Трявна, Долна Митрополия и Генерал Тошево. Участието им е финансирано със сумата от 32 600 евро. Общото вложение в проекта е над 1 млн. евро, посочват ръководителите. Общини, които ще бъдат включвани по-нататък, ще трябва сами да поемат разходите, заяви Илиев.

Към момента има общини, които са изготвили палнове за енергийна ефетивност, но техният брой не е никак голям, каза още ръководителят на проекта за България. Сред тях е Добрич.