Общинари искат историческата част от Морската градина
Общинари искат историческата част от Морската градина / Дарик Варна

Да се предприемат действия за промяна на статута на 55 хектара от Морската градина от държавна в общинска собственост. Това решение гласува комисията „Собственост и стопанство”. Площта обхваща историческaта част на парка от плувен комплекс „Приморски" до Шокaровия канал.

Досега общината е влагала средства за поддръжката на парка без да има задължение. Това е незаконно по думите на общинските съветници и една проверка от страна на Сметната палата би създала проблеми. Превръщането на Морската градина в общинска собственост би решило проблема. Според членовете на комисията това би дало възможност да се реализират проекти по виждания на общината и да се поеме контролът по цялостната организация на градината.

Безспорно Морската градина трябва да стане общинска собственост и то не заради въпроса кой влага средства и кой осъществява контролът, заяви Борислав Гуцанов, председател на общинския съвет. Според него решението е в интерес на варненци и ще спомогне за справянето с редица проблеми. На следващо заседание трябва да се разгледа и въпросът с разширяването на зоологическата градина, както и отпускането на средства за укрепването на кораба „Дръзки”, каза още Гуцанов.