Община Варна осъдена за достъп до информация от сдружение на кандидат за кмет
Община Варна осъдена за достъп до информация от сдружение на кандидат за кмет / Dariknews.bg, архив

В рамките на месец Община Варна е осъдена по второ дело за отказ от достъп до обществена информация. То беше заведено от гражданско сдружение „Възход за Варна” заради мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да предостави действащата към 2015 г. Програма за управление на града и отчета към нея за предходната година.

Исканите от организацията данни имат характера на официална обществена информация, като не са налице основания за отказ от предоставянето им, се посочва в мотивите на съда. Според магистратите мълчаливият отказ противоречи на изискванията на Закона за достъп до обществена информация. Съдът връща преписката на кмета за изрично произнасяне с решение и осъжда общината да заплати направените по делото разноски, съобщават от гражданското сдружение.

Неговият председател и кандидат за кмет на местните избори Чавдар Трифонов припомни, че Община Варна все още не е изпълнила решението на съда по друго дело за достъп до информация – да отговори за наложените санкции и неразплатени разходи по 10 от европроектите, по които тя е бенефициент. Решението на съда по делото излезе на 26 октомври и не е обжалвано. Ако не бъде изпълнено, местната управа подлежи на глоба от страна на съдебната институция.