Насрочиха делата за екстрадиция на сводници баща и син
Насрочиха делата за екстрадиция на сводници баща и син / netinfo
След като получи гаранциите от компетентните френски съдебни власти, визирани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/, Варненският окръжен съд насрочи за утре в 10 часа, делата за екстрадицията на Дамян В.Василев/47год./ и на сина му Васил Дамянов/31год./ от Долни Чифлик, обвинени от френския съд в Тулуза в сводничество с утежняващи обстоятелства по отношение на няколко жени. Франция предостави гаранции на варненския съд, че ако бъдат осъдени в Тулуза двамата мъже ще изтърпят наказанието си в България, съобщиха от пресслужбата на съда.

Дамян Василев и Васил Дамянов бяха задържани в България на 11 май тази година на основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от компетентните съдебни власти на Република Франция и Градския съд в Тулуза. Бащата и синът са обвинени в сводничество с утежняващи обстоятелства по отношение на няколко жени. В периода юли 2005 до ноември 2006 година както Дамян, така и синът му Васил са получавали облага - парични преводи от момичета, проституиращи в района на Тулуза.

Обвинението разполага с доказателства, че срещу някои от жертвите е бил упражняван и натиск да проституират. ЕЗА е била издадена в началото на месец април тази година и заедно с нея Дамян Василев е бил обявен за общо държавно издирване. Първоначално е бил задържан бащата, а синът му ден по-късно, след като му отишъл на свиждане в ареста на РПУ. Седмица след първоначалната мярка за неотклонение, на основание на Европейската мярка за задържане, и Варненският апелативен съд потвърди ареста.