Нараства броят на смъртни случаи при работници
Нараства броят на смъртни случаи при работници / netinfo

372 трудови злополуки, от които 12 смъртни случая, са регистрирали от Инспекцията по труда във Варна през изминалата година. Това обяви шефът й инж. Иван Иванов. През 2007 г. инцедентите са били 268, 9 от тях - с фатален край. В сравнение с 2001 година обаче се наблюдава спад на броя на трудовите злополуки. Тогава те са били 493, коментира Иванов. За последните 6 години смъртните случаи с работници са по-малко в сравнение с 2008-ма година.

Най-голям дял на производствения травматизъм има в предприятията от 7 икономически дейности, сред които са корабостроителството и кораборемонтът, строителството, водният транспорт, хотелиерството, ресторантьорството и др.

От регистрираните 12 смъртни случая при трудови инциденти за миналата година, 5 са в следствие на пътно-транспортни произшествия. Злополуките се дължат най-вече на наемане на работници без изградени трудови навици, както и излязлата "на светло" сива работна сила в отрасли като търговията, туризма, услугите и др., уточни инж. Иван Иванов. Преобладаващата част от регистрираните трудови инциденти са от общ характер, предизвикани преди всичко от поведението на трудещите се на работното им място.

През 2008-ма година 5 трудови злополуки са довели до инвалидност, разкри още шефът на Инспекцията по труда. Работодателите на пострадалите са разследвани и контролирани.