Напрежение в Гъбената махала, събориха незаконни ромски постройки (+)
Напрежение в Гъбената махала, събориха незаконни ромски постройки (+) / Dariknews.bg
Напрежение в "Гъбената махала", събарят незаконни ромски постройки (+)
73518
Напрежение в "Гъбената махала", събарят незаконни ромски постройки (+)
  • Напрежение в "Гъбената махала", събарят незаконни ромски постройки (+)

Викове и заплахи се чуват в "Гъбената махала" във "Владиславово", където в 11 часа трябваше да започне доброволното събаряне на незаконни постройки. В района настана суматоха, като в действията на ромите не се забелязва нищо доброволно. 

Обитателите на ромското гето заявиха, че няма да излязат от постройките, макар, че предстои да бъдат съборени. Ромите не са изнесли багажа си и в момента протестират срещу събарянето на постройките.

На място има един охранител и четирима патрулиращи полицаи, които по всяка вероятност няма да се окажат достатъчни.

Напрежение в "Гъбената махала", събориха незаконни ромски постройки (+)
netinfo

 

От администрацията на района са твърдо решени да съборят незаконните постройки. „Няма да ми мигне окото", заяви за Дарик кметът на район „Владислав Варненчик" Неделчо Михайлов.

12.10 ч. Вече са съборени три от къщите, получили заповеди за доброволно разрушаване. До края на деня ще бъдат бутнати още толкова, по думите на районния кмет Неделчо Михайлов. Останалите ромски бараки ще бъдат съборени утре.

Напрежение в "Гъбената махала", събориха незаконни ромски постройки (+)
netinfo

 

 

Напрежението в "Гъбената махала" е спаднало, предаде репортер на Дарик. Възрастна жена е отказвала да напусне къщата си, но след намесата на полицаи е излязла. Ромите от съборените къщи товарят покъщнината си в каруци.

Напрежение в "Гъбената махала", събориха незаконни ромски постройки (+)
netinfo

 

12.30 ч. Багер разчиства отломките от съборените бараки. Ромите от махалата наблюдават, без да създават проблеми.  Очаква се да започне събарянето и на други две къщи. По думите на районния кмет Неделчо Михайлов събарянето утре ще започне рано сутринта.

12.40 ч. Камиони товарят отломките от съборените постройки. Две каруци с покъщнина са се упътили към града. Напрежение вече няма, предава репортер на Дарик. По нищо не личи ромите от махалата да са притеснени.

Напрежение в "Гъбената махала", събориха незаконни ромски постройки (+)
netinfo

 

 

13.15 ч. Кметът на район „Владислав Варненчик" коментира случилото се чрез профила си във Фейсбук. Ето какво написа Неделчо Михайлов:

"Добър ден на всички. Преди всичко искам да успокоя духовете относно провежданата днес акция по доброволно събаряне на незаконни постройки в т. нар. "Гъбена махала". Че имаше леко напрежение в началото имаше.
Но чак да е било страшно, не бих казал.
Поне по моята скала на отброяване на страшно и весело.
Благодаря на полицията и жандармерияте, че се погрижи за опазването на реда на мероприятието, за да може техниката да си свърши работата.
Арестувани няма.
От посочените 15 незаконни постройки днес съборихме 6.
Голяма е вероятността обитателите на останалите да са размислили защото отсъстваха и постройките бяха заключени, което пък не дава право да влезем със сила. Въпросните обитатели ще бъдат приканени днес да освободят постройките от личните си веща и предмети, след което продължаваме по план - доброволно.
Честит Джулай на всички...".

Обитателите на махалата не пожелаха да говорят пред репортер на Дарик. Част от тях се държаха агресивно към присъстващите журналисти, които се опитваха да разговарят с тях и да ги попитат какво мислят за събарянето на постройките.

Все пак няколко роми, които не живеят в махалата, но бяха дошли на място, коментираха пред Дарик, че се притесняват къде ще живеят хората, чиито домове бяха съборени. Според тях общината трябва да се погрижи за намирането на жилища на ромите. Ето какво споделиха те пред микрофона на Дарик.

- Какво мислите за събарянето на постройките, трябва ли да се съборят според вас?
- Според мен трябва.
-Не трябва да се събаря, хората къде ще отиде после.
- Но част от тези къщи са незаконни.
- То не само тук, в цяла България има незаконни къщи.
- Вие потърпевши ли сте от събарянето?
- Не, ние не живеем тук, ама гледам хората къде ще отидат. Пак ще правим. Не тука, ами на друго място. Какво съборихте, в тази барака има 5 деца. Тези хора къде ще отидат, къде ще вкара децата си. Там да напарвят и тука ще направим. Трябва да дават къщи, ако не тука на друго място ще прави – по-горе, по-долу.  Той може пак да си построи, къде ще вкара децата си?
- В България няма работа, хората всичките избягаха. Тука има 4-5 милиона, дали има, всички избягаха оттук.

Вчера от районното кметство обявиха, че в 11 часа днес ще започне доброволното събаряне на част от незаконните постройки в т.нар „Гъбена махала". Според плановете,  трябва да бъдат съборени 15 от общо съществуващите 39 незаконни постройки в махалата.