Намериха място за подводницата музей „Слава“
Намериха място за подводницата музей „Слава“ / Снимка: Морски вестник

На 16 ноември бе проведена поредна среща със специалисти, хидроинженери, представители на община Варна и морската общност. След дискусия за възможностите, които предлагат терените за излагане на подводницата „Слава" като музей, всички се обединиха около идеята, че най-подходящото място би било терен на южния бряг на Варненския канал, в района на кв. "Аспарухово" (мястото е известно на варненци като „руския пазар"). Това съобщават от Българската морска камара (БМК) във Фейсбук.

Нова идея: Подводница „Слава" да бъде изложена на Втора буна

Предимствата са, че теренът е общински, локацията е с много добра транспортна достъпност, има възможност за разгръщане на комплекс и др. Специалистите се обединиха около два начина за излагане на експоната. Единият е подводницата да бъде вмъкната в „джоб" на брега и швартована на кнехтове, като единият борд бъде оставен свободен към водата.

Този вариант вероятно е най-евтин като първоначална инвестиция, но в последствие поддръжката ще е доста голяма. Освен това в този случай съоръжението трябва да има и минимален екипаж, който да се грижи за подводницата, а изискванията към достъпа за граждани ще са изключително високи.

Другият вариант е да се изкопае в сушата „легло", със съответните постаменти и с кран да бъде поставена подводницата, като видимата част над земята ще е над водолинията. Този вариант засега се приема като по-приемлив.

Липса на финанси отново спира проекта за подводницата музей

На заседанието бе решено да се предложи на кмета на Варна специалисти, които да влязат заедно с представители на общината в обща работна група с цел изготвяне на задание с приблизителни разчети, съобщиха още от БМК.

Източник: Черно море