Намалиха паричната гаранция на силистренец, разследван за скимиращи устройства и кокаин
Намалиха паричната гаранция на силистренец, разследван за скимиращи устройства и кокаин / снимка: Дарик Варна, архив

Варненският апелативен съд намали размера на паричната гаранция от 10 000 на 5000 лева за Стефан Пантелеев, привлечен като обвиняем заедно с брат си Любомир за това, че на 11 март т.г. в силистренското село Айдемир, в съучастие държали предмети, за които знаели, че са предназначени за подправка на платежни инструменти, както и 18,5 грама кокаин. Това съобщиха от съдебната пресслужба.

Втората съдебна инстанция уважи частично жалбата на обвиняемия и измени определение на Окръжния съд в Силистра от 16 септември, с което мярката за неотклонение на Пантелеев е била изменена от домашен арест в парична гаранция.

След оперативно наблюдение и преценка от органите на реда братята бяха задържани преди близо 7 месеца. В автомобила, с който са пътували обвиняемите, под седалката на Любомир били открити 22 пластмасови отливки, наподобяващи елементи на банково устройство, както и 18,5 грама кокаин. При обиск на дома им в Силистра полицаите открили компютърна конфигурация, която съдържала електронни компоненти и инструменти, предназначени за подправка на банкови карти, припомнят от варненския съд.

Апелативният съд се съобрази с наличните по делото доказателства и с данните за безукорното процесуално поведение на Стефан Пантелеев, за когото още при първоначалното задържане съдът е определил мярка за неотклонение домашен арест. И този съд споделя изводите на първата съдебна инстанция, че няма опасност мъжът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Стефан е с две малолетни деца, за които е необходимо да полага грижи. Брат му Любомир търпи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража от 13 март тази година.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.