Наливат 2 млн.лв. в новата сграда на Първа езикова
Наливат 2 млн.лв. в новата сграда на Първа езикова / netinfo
Приблизително 2,2 млн. лв. ще струва цялостната реконструкция на бившата сграда на СОУ "Николай Лилиев", в която ще се премести Първа езикова гимназия. Това съобщи за Дарик зам.-кметът по образованието в морската столица Коста Базитов.

Около 750 хил. лв. ще се отделят за ремонтни дейности. Сумата ще покрие разходите по смяната на дограмата, подмяната на ел. и ВиК мрежата, боядисването на коридорите и стаите, както и поставянето на ламиниран паркет в някои от помещенията. За 200 хил. лв. ще се закупи оборудване в училището. За 1,2 млн. лв. ще се изгради многофункционална зала за учениците, сподели Базитов.

Към днешна дата няма разработен проект за физкултурен салон, който трябва да се построи в двора на училището, но ремонтните дейности са в срок,сподели бившата секретарка на директора на СОУ “Николай Лилиев” и настоящ домакин на сградата Красимира Димитрова. До края на годината училището трябва да получи нови мебели и компютри, за да оборудва кабинетите за учениците, които ще учат в тях.

От общината увериха, че до края на годината ремонтът в бившата сграда на "Лилиев" ще приключи, но никой не го е потвърдил със сигурност, коментира директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев. Поставили сме исканията си и ако те не бъдат удовлетворени, няма да напуснем сегашната си сграда, допълни още той.

На извънредна сесия на 31 март варненският общински съвет реши да прекрати съвместното съжителство на две от най-предпочитаните гимназии в града – Първа и Четвърта. Тогава съветниците гласуваха да се отпуснат от общинския бюджет 1,680 млн.лв., с които да се извършат пълни архитектурни промени в и извън сградата в Цветния квартал. Предвиждаше се да се смени изцяло обликът на сградата, както и интериорът, а улиците и тротоарите около училището да бъдат изцяло обновени.