Митрополит Йоан се обяви против новата наредба за гробищните паркове
Митрополит Йоан се обяви против новата наредба за гробищните паркове / mitropolia-varna.org, архив

Варненският и великопреславски митрополит Йоан се обяви против приемането на новата наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, която предлага общинският съветник от СДС-ДА Янко Станев. Митрополитът присъства на днешното заседание на правната комисия към местния парламент, на която беше обсъдена предлаганата от Станев наредба.

Според владиката документът съдържа редица несъответствия не само с каноничните норми на Българската православна църква, но и със законовите нормативи на страната. Той се обяви против предложението кремацията да е задължителна за починали от заразни болести, както и създаването и стопанисването на култови сгради и отделни парцели за различните религии.

„От гледна точка на православната вяра въпросът с извършването на опело и погребение е изключително важен. Ние нямаме право да извършваме опело върху кремиран човек. Кремирането може да стане със съгласието на сродниците на починалия, но не и да бъде задължително за хора, които са страдали от заразни болести. Тази наредба има много пропуски и не виждам защо трябва да се бърза с приемането й. В този си вид ние сме против. Настоявам да се отложи дебата, да седнем и да поговорим на спокойствие. Трябва да има диалог между отделните общества. Наистина хора с неустановен статут се намесиха в упражняването на погребалната дейност, това е недопустимо. Затова съм съгласен да има регистър на гробните места, траурните агенции и фирмите за каменоделни услуги, изработващи надгробни плочи и паметници, за да е ясно кой може и кой не да върши тази работа, но има много въпроси, които трябва да се обмислят. Защо е сега тоя зор?“, попита митрополитът.

Той се обяви и против вдигането на цените за гробните места, предвидени в новия документ, с мотива че и сега хората са достатъчно бедни и едно погребение им излиза твърде скъпо. Вносителят на проекта за нова наредба Янко Станев защити предложението си, като се позова на това, че досегашната наредба е остаряла, а в новата са включени въпроси, които не търпят отлагане.

„Целта е да се създадат условия за превръщането на гробищата в гробищни паркове. Това няма как да стане без да се приеме подобна наредба. С приемането й ще се решат и въпросите, които са свързани с недопускането на случаи като този отпреди 35 дена, в който покойник беше държан в камера повече от месец, а след това беше хвърлен с одеяло в дома на сина си. Основната цел на наредбата е да се спре незаконната дейност, която противоречи на всички морални критерии“, каза Янко Станев.

Той предложи от наредбата да отпаднат точките, свързани с отделни парцели за различните религии и преразглеждане на предложението за задължителна кремация. Новата наредба така и не беше гласувана от съветниците, тъй като след като повече от час си разменяха реплики и нападки, те поискаха от митрополит Йоан да представи в писмен вид, до предстоящата идната седмица сесия, доводите си защо е против.

Местните депутати бяха разделени в мненията си дали е нужна нова наредба и уместна ли е тя в този си вид. „Янко Станев се опитва да заблуди обществеността с тези си доводи, че иска да се направи разделение между гробищен парк и гробище или да се пресекат случаите на злоупотреби от фирмите за погребални дейности. Това няма как да стане с внасянето на една наредба. Освен това Владиката ясно обясни, че е против приемането на нова Наредба, а вие продължавате да настоявате“, коментира Николай Недков.