Министър Рашидов: Сульо и Пульо с три камъка правят туризъм, а ние се офлянкваме
Министър Рашидов: Сульо и Пульо с три камъка правят туризъм, а ние се офлянкваме / Дарик Варна

България трябва да стане туристическа държава, защото лежи върху много култури. Това мнение изрази във Варна министърът на културата Вежди Рашидов.

„Обидно е Сульо и Пульо с три камъка да правят пари, бизнес и туризъм. Ние лежим върху древна култура и се офлянкваме. Разправяме се с какви ли не простотии, но не си решаваме проблемите с години напред", каза министърът след посещение на Дупката в центъра Варна. Огромният изкоп е изграден преди 30 години за построяване на Търговски дом, но проектът бе замразен, а и археологически находки попречиха на реализацията му.

Проблемът с Дупката на път да се реши, стига до Министерски съвет

По време на визитата министър Вежди Рашидов заяви, че докато той е на този пост, няма да допусне строителство на терени, където има археологически разкопки.

Има забавяне в описването на сградите, които са паметници на културата. Над 40 000 са преписките от цялата страна в Националния институт за паметниците на културата. „Малко хора са в Института и трудно се работи", обясни проблема културният министър и обеща Варна, като уникален туристически център, да бъде приоритет в придвижването на преписките.

Фонд "Културно наследство" ще подпомага реставрацията на стари варненски сгради

Шест милиона лева ще бъдат вложени в цялостния ремонт на филиала на Варненския драматичен театър. Средствата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж", обяви кметът на Варна Иван Портних. Той разкри, че до месец ще стартира процедурата по избор на изпълнител.

В Драматичния театър „Стоян Бъчваров" и Държавната опера във Варна вече ще получават по-големи държавни субсидии, стана ясно след посещение на министър Рашидов там. Досега двете културни институции са получавали общо финансиране. След като то бъде разделено, Операта ще получава по 6 лева субсидия за всеки продаден билет (при 4,50 лева досега). Всеки продаден билет за театър ще бъде субсидиран с 2,50 лева, като досега държавната помощ бе под 2 лева.

„Тази неправда вече е оправена. Така е честно", коментира културният министър.