Местят варненското пристанище след 7 години
Местят варненското пристанище след 7 години / netinfo
Новите пристанищни терминали във Варна и Бургас трябва да бъдат готови през октомври 2014 г. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев след среща с кмета на Варна Кирил Йорданов и общинския председател Борислав Гуцанов.

В сряда ще бъде подписан меморандумът между Община Варна и Министерския съвет. Според споразумението Общината ще предостави 157 дка от своята собственост за изграждане на новия контейнерен терминал. В замяна държавата ще прехвърли на общината 152,3 дка от територията на сегашното пристанище Варна-Изток, за изграждане на атракциони и яхтено пристанище. Следващата седмица меморандумът ще бъде внесен от министър Мутафчиев за разглеждане в Министерския съвет.

“Това дава сериозни гаранции на община Варна, че след построяване на новия контейнерен терминал, веднага ще може да се премине към разширяване на централната градска част мястото на сегашното пристанище Варна-изток, коментира транспортният министър.

Контейнерните терминали във Варна и Бургас ще бъдат изградени със средства от изтегления от Японската банка за международно сътрудничество заем в размер на над 226 млн евро. Кредитът има гратисен период до времето за строителство на терминалите, уточни транспортният министър.

Работното проектиране на новия контейнерен терминал във Варна ще бъде направено през следващата година, когато се очаква да бъде направена и първата копка. Паралелно ще вървят двата избора - за консултант за инженерните услуги и за концесионер. През 2012 г. ще започне доставка на оборудването.

Новият терминал ще има дължина на кейовата стена 500 метра, ширина 400 метра и дълбочина 12,5 м, което налага дренажни работи в порядъка на 420 хиляди куб.метра, посочи министър Мутафчиев.

За цялата територия на пристанището в размер на повече от 420 дка ще бъде изработен мастърплан, който вероятно ще бъде възложен на международни архитектурни бюра, съобщи председателят на местния парламент Борислав Гуцанов. Мастърпланът ще включва яхтен и пътнически терминал, както и зона за атракции и отдих.

Транспортното министерство дава съгласие за разширяването на пътя Варна-Девня. Участък от около 2 км ще бъде разширен, а железниците ще бъдат изместени в посока Варненското езеро. Парите за рекоснтрукцията ще се търсят от структурните еврофондове. Транспортното министерство смята да предостави за нуждите на Общината общежитието на БМФ, разкри още министър Мутафчиев.