Местят Маце в Бобов дол
Местят Маце в Бобов дол / Darik Varna

Малин Крумов ще бъде преместен от варненския затвор, след като приключи разследването около неговото бягство. Това съобщи за Дарик говорителят на Районна прокуратура Варна Вяра Алексиева. Разследването е към края си и се очаква преместването да стане факт скоро, уточни Алексиева.

Малин Крумов, който е родом от Пернишко, ще бъде преместен в Бобовдол, разкри директорът на местния затвор Борислав Зебеков. Преместването е по местоживеене. За да стане факт е необходимо постановление. Нужно е и технологично време, обясни Зебеков.

Заради бягството Крумов го грози наказание от 3 години затвор, което обаче не може да повлияе на доживотната му присъда. По досъдебното производство все още се работи. Засега няма основание да се смята, че Крумов е имал съучастник. Обвинение срещу длъжностно лице ще бъде повдигнато, ако бъдат събрани доказателства за това, обясни говорителят на Районна прокуратура Варна.

Шефът на Варненския затвор Росен Желязков отказа да съобщи дали проверката на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е приключила. Желязков отказа да разкрие и дали надзирателят, който допусна беглецът Крумов да прескочи стената на затвора, е отстранен от работа.

Малин Бориславов Крумов с прякор Маце, който излежава доживотна присъда без право на замяна, избяга от Варненския затвор в следобеда на 9 януари. Крумов прескочи 6-метровата стена на затвора, покатервайки се по гръмоотводен кабел пред погледа на тежко въоръжен надзирател. След като бе обявен за национално издирване, няколко часа по-късно беглецът бе заловен на трийсетина километра от Варна в посока Бургас. Крумов хванал такси от кв.Аспарухово. При полицейска проверка в района на село Старо Оряхово побягнал, което принудило полицаите да го спрат със стоп патрон в крака.

Това бе първото в историята на страната бягство от затвор на осъден с доживотна присъда, откакто това наказание съществува.

Маце е в затвора за предумишлено убийство на македонеца Орце Коруновски, извършено през септември 2002 година в заведение в центъра на Варна. Убийството стана известно като един от първите публични разстрели в България, припомня Дарик.