Медицинските сестри у нас били два пъти по-малко от необходимото
Медицинските сестри у нас били два пъти по-малко от необходимото / Sofia Photo Agency

Два пъти по-малко от необходимото са медицинските сестри у нас, затова приемът в колежите държавна поръчка ще бъде повишен и капацитетът им ще бъде запълнен изцяло. Това коментира след среща със студенти от Варненския медицински университет министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Увеличение ще има и за лекарските специализации и особено за дефицитните специалности като анестезиолози, рентгенолози, патоанатоми. Новозавършилите лекари, избрали да работят в Спешна помощ, ще имат възможност за периода на труда си да специализират при изключително облекчени условия, разкри Нанев. Идеята е това да се случва дори без конкурс за някои специалности, за да може да се осигурят дефицитни кадри в Спешна помощ.

Строителството на Факултета по фармация във Варна трябва да започне още през тази година, каза още министърът. Взети са проектите и разчетите за необходимите за целта средства. За изграждането и оборудването на факултета са необходими 9 млн. лв. Надеждите са през 2011-та година проектът да приключи, посочи Божидар Нанев.

Той присъства на откриването на реновираната клиника по интензивна неврология във варненската университетска болница „Света Марина". Лентата бе прерязана от премиера Бойко Борисов.