Марешки гони 20% на парламентарните избори, веднага след тях ще обяви дали се кандидатира за кмет
Марешки гони 20% на парламентарните избори, веднага след тях ще обяви дали се кандидатира за кмет / netinfo
Марешки гони 20% на парламентарните избори, веднага след тях ще обяви дали се кандидатира за кмет
62478
Марешки гони 20% на парламентарните избори, веднага след тях ще обяви дали се кандидатира за кмет
  • Марешки гони 20% на парламентарните избори, веднага след тях ще обяви дали се кандидатира за кмет

Партия „Либерален алианс” има амбицията да спечели 20% на предстоящите парламентарни избори, стана ясно от думите на лидера на политическата формация Веселин Марешки. В сутрешния блок на Дарик Варна той изрази абсолютна увереност, че неговата партия ще влезе в следващото Народно събрание. По думите му, съдружието с Яне Янев му е влияело негативно.

„Ние не само ще влезем, но ще получим между 10 и 20%”, каза бизнесменът, припознал се в профила, очертан от социолога Румяна Коларова. „В една национална телевизия тя обясни, че ако в момента се появи тесен специалист в дадена област – технократ, прагматик, с доказани качества, и обещае нещо забележимо и кардинално, в което всички да повярват, той от раз взима 20%”, каза собственикът на верига аптеки.

„Разпознах себе си в този профил и после я попитах не съм ли аз точно този човек. Аз предлагам не 6-7, а цели 70% да се намалят сметките на хората по НЗОК. Всички ми вярват, защото аз и в момента за някои неща правя такива отстъпки. Освен това аз съм единственото ново лице”, сподели Веселин Марешки. Според него единственият шанс Варна да има силно лоби в централната власт е партията му да влезе в парламента.

Той отново отказа да каже дали ще бъде сред кандидатите за овакантения кметски пост. Решението си той ще обяви на следващия ден след парламентарните избори, ако сроковете позволяват това. Веселин Марешки смята, че частичните местни избори ще бъдат най-малко месец след парламентарните и този период ще даде възможност на кандидатите за депутати да играят и за стола на варненския градоначалник.

Аптечният бос заяви също, че не се възприема като част от статуквото. „Аз не съм бил политик и никога няма да бъда – аз съм мениджър, показал качествата си в бизнеса”, отсече той. Според Марешки скандиранията срещу него по време на третомартенския протест са били режисирани само за пред камера. „На протеста аз не видях хора, които да не ме искат в управлението.Това беше манипулация”, изтъкна бизнесменът.

Той е категоричен, че предсрочни избори за общински съвет рано или късно ще има. Според него, ако общинските съветници сега не си подадат оставките, те ще бъдат пометени от същия този народ, който свали Кирил Йорданов. Марешки гарантира, че, ако има избори за нов местен парламент, той и неговите съветници няма да фигурират в листите, тъй като хората искали цялостна подмяна на властта. В същото време той разкри, че трите дами от неговата партия, които напуснаха общинския съвет, задължително ще намерят място в парламентарната листа. Цветелина Тънмазова, която на 3-ти март обяви гладна стачка, е прекратила гладуването и вече е на захранване, стана ясно от думите на бизнесмена.

„Общинският съвет ще падне, без да се налага аз да се намесвам или да давам някакви пари. По-голяма глупост аз не бях чувал, че ще давам пари или с 200-300 хил. лева може да се свали Кирил Йорданов”, каза Марешки, отхвърляйки по този начин обвиненията на оттеглилия се кмет, че бизнеменът е сред виновниците за неговата оставка. „Отдавна казвам, че Кирил Йорданов е феодал и трябва да си ходи. Ако обаче можеше с тези пари да се свали цялата машина тук, отдавна някой да ги е дал”, добави Марешки.

Цялото интервю с Веселин Марешки ще откриете в аудио зоната.